Studenti si i nadále budou moci zvolit, zda chtějí maturovat z matematiky, nebo cizího jazyka. „Nejde o rušení matematické maturity, ale o ponechání volby mezi ní a cizím jazykem,“ uvedl již dříve ministr školství Robert Plaga. Ve státní části zkoušky dospělosti všichni povinně maturují z českého jazyka. 

Zákonodárci na začátku května odmítli podnět školského výboru, aby se povinná matematika odložila jen o dva roky. Ministr svůj postup zdůvodnil dlouhodobými daty Cermatu, z nichž plyne, že maturanti nemají dokonce ani u zvolené zkoušky uspokojivé výsledky. Selhávají především v praktických úlohách, které jsou běžně využitelné v denním životě. Právě na tuto oblast by se výuka matiky už od základnilch škol měla v budoucnu soustředit. 

Studenti Střední průmyslové školy v Ústí nad Labem se chystají 1. června 2020 na didaktický test státní maturity z matematiky. Jarní termín se kvůli pandemii koronaviru letos posunul. Původně se testy měly konat na začátku května.
Senát přijal zrušení povinné maturity z matematiky. Plaga: Je třeba změnit výuku

Minulý týden pak novelu zákona schválil také senát. Ministr školství Robert Plaga (ANO) senátorům řekl, že změna nezpochybňuje význam matematiky a logického myšlení. Podle ministra je ale třeba systémová proměna výuky matematiky. Novelu podpořil i předseda senátního školského výboru Jiří Drahoš (za STAN), podle něhož povinná maturita neznamená lepší znalost matematiky. „Pokud budeme studenty nutit, aby se našprtali, v žádném případě v nich nepodnítíme zájem o matematiku,“ dodal.

Novela počítá také s tím, že společnost Cermat bude muset po maturitách zveřejnit zadání jejich společné části a rovněž správná řešení zadaných úloh. Stejnou povinnost má mít Cermat i v případě přijímacích zkoušek na střední školy. Školy budou mít po zásahu Sněmovny právo zakázat žákům používání mobilních telefonů nebo jiných elektronických zařízení.