Kde nově nebudou lidé muset nadále nosit roušky?
Od úterý 19. května budou povinnosti nosit roušku v práci zbaveni i zaměstnanci při pobytu v kanceláři, pokud od sebe budou vzdáleni nejméně dva metry. Obejdou se bez ní také lidé pracující v profesích, které jsou vystaveny při práci velké tepelné zátěži.

Jak se v příštích dnech zvolní režim na českých hranicích?
Počínaje 25. květnem se nově uvolní také cestování přes hranice. Zatímco nyní na nich musí striktně podstoupit prohlídku všechna auta a cestující v nich, od příštího týdne cestovatele čekají pouze namátkové kontroly. Budou se při nich ovšem nadále povinni prokázat negativním testem na onemocnění covid-19.

Zleva ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a vicepremiér a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček 18. května 2020 v Praze na tiskové konferenci po jednání vlády.
Bez roušek v horku či v kanceláři. Vláda pokračuje v uvolňování

Počítá vláda na hranicích ještě s dalšími úpravami režimu přeshraničního pohybu?
Rozvolňovat jej nadále bude i v červnu. Od 8. června by zřejmě mohl podobně jako v začátcích pandemie vzniknout seznam rizikových zemí, který by úředníci aktualizovali podle vývoje epidemiologické situace. Lidé přijíždějící z rizikových zemí by nadále do Česka nemohli být vpuštěni bez negativního testu na nákazu. Ti, kteří by přijeli z ostatních zemí (zřejmě například Slovensko, Rakousko či Chorvatsko) by poté už test mít nemuseli.

S jakou novou pomocí mohou počítat podnikatelé?
Ministři schválili úvěrový program Covid III. a na záruky vyčlenili částku 150 miliard korun, jimiž bude ručit Českomoravská záruční a rozvojová banka komerčním bankám. Od nich by si zejména malé a střední podniky mohly dále napůjčovat až 500 miliard korun. Firmy s nejvýše 250 zaměstnanci díky němu získají záruky na 90 procent úvěru, firmy do 500 zaměstnanců na 80 procent úvěru.

Vědci intenzivně zkoumají nový koronavirus.
Zrychlit šetření. Chytrou karanténu převezme ministerstvo zdravotnictví

Na co bude vypsán progam Covid nájemné?
Firmám podnikajícím v prostorách, kde platí komerční nájemné, bude stát kompenzovat polovinu nájemného. Musí se ovšem nejprve dohodnout s pronajímatelem, aby jim také odpustil 30 procent nájmu. Jednodušší to budou mít nájemci, kteří jsou v nájmu u veřejných subjektů. Jim stát rovnou odpustí 80 procent nájemného. Do programu se ovšem nebudou moci hlásit nájemci, kteří prostory pronajímají od osoby spřízněné. Určen bude i pro větší podniky, jedna firma ovšem může získat podporu nanejvýš deset milionů korun.