Otevření obchodů, trhů a tržišť
Od 10. května se mohou nově otevřít všechny zbývající maloobchodní provozovny, a to ve všech krajích Česka. Stejně tak se pro veškerý sortiment nově otevřou trhy a tržiště.

Otevření služeb
Od stejného dne mohou také začít fungovat provozovny služeb. Konkrétně jde o opravy obuvi, hodinářství, zlatnictví, truhlářství, podlahářství, výrobu a opravy hudebních nástrojů, vydavatelskou činnost, polygrafickou výrobu, knihařské práce, činnost účetních poradců, vedení daňové evidence, sklenářské práce, rámování a paspartování, pronajímání a půjčování věcí movitých, návrhářskou a aranžérskou i fotografickou činnost, překladatelství a tlumočnictví, mimoškolní výchovu a vzdělávání, pořádání kurzů a školení včetně lektorské činnosti, zprostředkování obchodu a služeb, pěstitelské pálení, provádění dobrovolných dražeb, poskytování tělovýchovných a sportovních služeb, provozování solárií, tetování, provozování cestovních kanceláří a agentur, pořádání zájezdů, provozování střelnic, zastavárenskou činnost a maloobchod s použitým zbožím.

Národní očkovací centrum vzniklo v hale O2 universum.
Otevřou další obchody a školy. Lidé venku odloží roušky i budou snáze cestovat

Rozjedou se vleky a lanovky
Pokud bude na horách lyžařům přát počasí jako dosud, mohli by vlekaři ve skiareálech stihnout alespoň závěr sezony.

Testování ve firmách a na úřadech
Testovat se zde bude nejméně do konce června. Jaké podmínky se nastaví pro následující období, vláda rozhodne ještě v květnu.

Testování při návratu ze zahraničí
Už ode dneška nebudou muset absolvovat testy cestovatelé, kteří u sebe budou mít český certifikát o tom, že absolvovali očkování proti koronaviru.

Návrat do škol
Už od dnešního dne budou smět žáci základních uměleckých škol v Karlovarském, Královéhradeckém, Plzeňském, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji a v Praze navštěvovat skupinové konzultace. Ve vnitřních prostorách se bude smět sejít trojice žáků, ve vnějších to bude nanejvýš dvacet žáků.

V pondělí 10. května se otevřou mateřské školky v plném rozsahu bez roušek a testů v dalších krajích – Ústeckém, Olomouckém, Jihomoravském a Moravskoslezském. Do škol zde budou v rotační formě chodit také žáci druhých stupňů základních škol i studenti nižších stupňů víceletých gymnázií.

Jak to bude se školami ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině vláda rozhodne podle vývoje situace s pandemií až ve čtvrtek.

Otvírání kultury
Otevřít budou smět také další hrady, zámky a muzea ve zbývajících krajích s výjimkou Zlínského a Jihočeského kraje a také Vysočiny.

Přijímací zkoušky na střední školy.
Přijímačky na střední školy začínají. S delším časem na test i s respirátory

Svatby a pohřby
Počet osob, které se jich smějí účastnit, se zvýší až na 30.

Venku už bez roušky
S ochranou cest dýchacích budou muset lidé na veřejnosti pobývat jenom tam, kde se v méně než dvoumetrovém rozestupu budou nacházet dva lidé a více. Příkladem jsou například tramvajové či autobusové zastávky. Po ulici se ale běžně s rouškou již nebude muset.

Konzumace bez roušky
Jídlo koupené u okénka v restauraci se bude smět zkonzumovat také bez roušky.

Lázně pro očkované
Nově budou smět jet na lázeňské pobyty kromě lidí, kteří v uplynulých dnech prodělali koronavirus, také pacienti – samoplátci po očkování. Povolení se ale týká pouze léčebných pobytů, nikoli jen těch s wellness programem.