Pokud máte problém vyjít do přírody s rouškou nebo se vám nechce za přírodními krásami cestovat v této nejisté době, nechte se pozvat na procházku Českým rájem s pohádkovými postavičkami. S Černým rytířem se můžete vydat do Hruboskalského skalního města, s loupežníky na Maloskalsko či s vílou Jizerýnou do Horního Pojizeří.

Ve Votrubcově lomu na svahu Kozákova vám zase skřítci kamenáři pomohou s hledáním achátů a u kapličky na Zebín potkáte čerta. To všechno můžete zažít z pohodlí vlastního obýváku. Stačí si pustit nahrávky Pověstí Českého ráje, které nedávno na kanálu Youtube zveřejnilo Sdružení Českého ráje (SČR).

Šest mladých jachtařských reprezentantů z SCM Laser se sešlo k tréninku na Máchově jezeře.
FOTO: Mladí jachtaři trénují na Mácháči

„Nahrávky pověstí byly plánovaným novým produktem pro nadcházející sezonu. K natáčení jsme se sešli začátkem března. Tehdy jsme ještě netušili, jak mnoho se do dnešních dnů změní. Nyní nám je jasné, že jsme udělali krok správným směrem. Chceme nahrávkou potěšit nejen dětské návštěvníky Českého ráje,“ říká ředitelka SČR Jitka Kořínková.

Pověsti zavedou posluchače za hodným vodníkem Čeperkou do okolí Kopidlna, do Prachovských skal do květinové zahrádky skřítka Pelíška i na pískovcové skály nedaleko Mnichova Hradiště, které podle pověsti získaly jméno po hodném obrovi. Všechny postavy ožily prostřednictvím hlasu herce Štěpána Tučka.

Do Českého Ráje se můžete vydat i během karantény skrze audio nahrávky. Pověsti Českého ráje si můžete poslechnout na youtube. Nahrávky připravilo Sdružení Český ráj společně s mladým hercem Štěpánem Tučkem a hudebním producentem Štěpánem BártouZdroj: Sdružení Českého ráje

„Když jsem byl osloven, abych nahrál audioverzi 12 Pověstí Českého ráje, tak to pro mě byla velká radost. Moje rodina pochází z Českého ráje, kde mám i domov. Všechny lokace znám z dětství,“ vysvětlil Tuček.

V nahrávacím studiu musel nalézt hlas pro každou postavu a během dvou dnů jim vdechnout život. Všechny pověsti pak hudebně doladil doprovodnými a podkreslujícími tóny zvukař Štěpán Bárta. „Nad výběrem vhodného herce jsme dlouho nepřemýšleli. Štěpán Tuček, který od dětství hraje loutkové divadlo a postavičky z pověstí jsou mu tak blízké, se pro nahrávání nadchl. S nahrávacím studiem Už měl zkušenosti a oba byli velmi sehraní. Na výsledku je to opravdu znát,“ dodala Lucie Podařilová ze SČR.

Dalibor Šípek.
Dalibor Šípek má k odkazu slavného otce respekt

Podobné nadšení ze vzájemné spolupráce sdílel i mistr zvuku Štěpán Bárta. „Na nahrávání Pověstí Českého ráje se Štěpánem Tučkem jsem se vyloženě těšil,“ řekl Bárta, který se běžně ve studiu věnuje spíše nahrávání a míchání hudebních projektů.

„Poslouchání pohádek a vytváření atmosfér, ruchů a hudby k nim byl jednak poměrně relax a i trochu výzva. Můj dlouholetý kamarád a kolega Dominik Špaček alias Cody Seven, který se věnuje spíš vytváření popových instrumentálů, k pohádkám zkomponoval několik hudebních motivů, které jsme pak v různých variacích použili napříč celým projektem. Myslím, že podobně zpracované audioknížky, které jsem i já poslouchal na kazetách, když jsem byl malý, tu nyní na digitálních streamovacích službách poměrně chybí. Takže jsem rád, že jsme se do toho pustili,“ popsal průběh spolupráce zvukař. 

Pověst o vzniku rubínu

Zdroj: Youtube

Další nahrávky si lze poslechnout na www.ceskyrajdetem.cz 

Dostupné jsou také na YouTube kanálu Sdružení Český ráj https://www.youtube.com/channel/UCwKSAMVhfRXeHkwWqCMwEWg/videos