Problémy se zajištěním kvalitních elektrikářských služeb se pravděpodobně promítají i do způsobu, jakým elektrikáře vyhledáváme.

„Přes 40 procent lidí dá na doporučení svých známých. Potíž nastává, pokud ve svém okolí nikoho s dobrým tipem nemáte. S tím souvisí, že 22 procent lidí si provede potřebné práce raději svépomocí. Například na internet se spoléhá jen 11 procent dotázaných,“ shrnuje výsledky obchodní ředitel společnosti Libor Holub.

Jízda na elektrokole
Máte čipované elektrokolo? Nejspíš budete potřebovat řidičák

Potíže nastávají i v případě práce, kterou objednaní elektrikáři odvedli. Zákazníci s ní nebyli spokojeni ve čtvrtině případů. Třetina lidí se pak neorientuje v cenících služeb, jež tito řemeslníci odvádějí. Skoro pětina pak uvedla, že má pocit, že za elektrikáře platí příliš vysoké ceny.

Rekonstrukce řeší svépomocí

Na problém najít řemeslníky, jejich vysoké ceny a nutnost si kvůli tomu pomoci svépomocí pak nedávno ukázal i jiný průzkum, který se týkal rekonstrukcí domů či bytů a který pro Raiffeisen stavební spořitelnu zpracovala agentura NMS Market Research.

Daňové přiznání. Ilustrační snímek
Daňové přiznání bude možné podat až do května. O prodloužení rozhodne vláda

Podle něj se do rekonstrukcí pouští téměř polovina lidí svépomocí, jen patnáct procent nechává úplně všechny práce na řemeslnících. „Lidé si profesionály najímají především při větších či kompletních rekonstrukcích – tady už na svépomoc spoléhá jen čtvrtina lidí,“ říká Lukáš Kopecký, ředitel PR a marketingu Raiffeisen stavební spořitelny.