Žádná univerzální rada ani vánoční kouzlo, jak na vánoční stres a obžerství, bohužel neexistuje. O Vánocích si tak obvykle dopřejeme o trochu více než během celého roku. Každý zaručeně zhřeší. Že jsou to svátky neskutečného obžerství, je ale možná klišé jen několika posledních málo let.
 
„Při pohledu na statistiky, které uvádějí procento obézních lidí, je zřejmé, že se přejídáme po celý rok. Vánoce jsou pak jakýmsi vyvrcholením. Je na každém z nás, jak si to nastaví, zda podlehne všeobecné hysterii, nebo si to udělá po svém,“ komentuje zažitý vánoční mýtus o obžerství Vladimír Klescht, vedoucí lektor Institutu zdravého života Welko a člen Aliance výživových poradců ČR.

Magazín Zdraví.Zdroj: Deník

Bez prasátka i bez zdraví

Pokud před tím, než začneme neřízeně hodovat, omezíme preventivně příjem kalorií, docílíme jedině toho, že metabolismus bude zpomalený. O to víc si pak bude tělo ukládat do zásob, až si „popustíme“ uzdu.

„Dá se doporučit jedině to, abychom se vždy zamysleli nad tím, co máme nejraději, a to si dopřáli v rozumné míře. Neplácejme tedy páté přes deváté, a pokud už se nám nepodaří dodržet předsevzaté množství, zkusme dodržet alespoň časové odstupy, jíst pravidelně a nepojídat dobroty celý den v kuse,“ říká Veronika Mlčochová z Poradny NutriFit.

„Vezměme si inspiraci třeba u Italů a jejich ‚degustačního jezení‘, tedy ve vícechodovém menu, které je ale složené z malých, téměř ochutnávkových porcí. Ale to je pak večeře na poměrně dlouhou dobu a obávám se, že české děti by začaly být trochu prudivé, protože o Štědrém večeru pro ně není zásadní společná večeře v kruhu rodiny, ale to, co najdou pod stromkem,“ doplňuje výživový specialista Petr Havlíček z Centra Petra Havlíčka.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Zdraví, který je součástí regionálních Deníků.

Dále si v magazínu přečtete:

- Rozhovor: Výživová poradkyně Štěpánka Čápová
- Relax: Cestujeme se zdravím
- Fakta: Co nevíte o zácpě

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.