Nejhlouběji do kapsy mají rodiny s malými dětmi nebo s příjmem domácnosti do 20 tisíc korun. Vyplynulo to z výzkumu realizovaného společností Kantar pro Equa bank.

„Každý pátý Čech nemá vytvořenu žádnou finanční rezervu. Nejvíce finančně ohroženy jsou přitom ženy v domácnosti s dětmi mladšími 14 let. Čtvrtina Čechů má přitom rezervu pouze ve výši jednoho platu, pětina pak ve výši dvou až tří měsíčních příjmů,“ komentoval výsledky průzkumu Ondřej Hák, ředitel produktů a rozvoje obchodu Equa bank.

Učitel. Ilustrační foto.
Platové závody? Učitelé i sestry si polepšili o dvanáct procent

Ač podle něj vypadají tyto statistiky hrozivě, lze se na ně podívat i z druhé stránky. „Dvě třetiny domácností se svým příjmem bez větších problémů hospodaří a umí si nejen vytvářet rezervy, ale také pravidelně spořit. To potvrzují i naše data. Jen za poslední rok vzrostl objem na spořicích produktech o 20 procent, oblibu si také získávají naše jednoduché on-line investice. Počet drobných investorů, pro které byl tento produkt vyhodnocen jako přiměřený a kteří investují při každé platbě kartou, roste čtvrtletně dvouciferným tempem.“

České domácnosti jsou zodpovědné

Průzkum také ukázal, že české domácnosti se chovají poměrně zodpovědně z hlediska plánování a sledování příjmů a mají také představu o tom, co si mohou a nemohou dovolit. Osm z deseti domácností pravidelně sleduje a vyhodnocuje své příjmy a celých 90 procent má jasnou představu o tom, kolik peněz mají k dispozici a co si mohou dovolit pořídit. Jen pouhá dvě procenta domácností uvádí, že rozhodně nemají žádnou představu o tom, jaké jsou příjmy jejich domácnosti a kolik peněz mají aktuálně k dispozici.

GrafyZdroj: Equa Bank

Na příjmu domácnosti se stále více podílí muži než ženy. Muži v průměru přinesou do domácnosti 62 procent příjmů. Naopak ženy bývají mnohem častěji primárním správcem financí v domácnosti.

Minerální voda Mattoni - Závod Karlovarských minerálních vod v Kyselce u Karlových Varů. Na snímku je plnicí linka skleněných lahví minerální vody Mattoni.
Ministerstvo chce zvýšit cenu za odběr minerálek. Iracionální, tvrdí výrobci

Největší výdaje domácností jdou přitom do financování bydlení, na potraviny, dále pak na děti, kulturu či dovolenou. Muži, více než ženy, pak utrácejí peníze za sport a za alkohol.

Díky dlouhodobě nízkým úrokovým sazbám úvěrů se domácnosti také nebrání půjčkám. V současné době má každá druhá domácnost nějaký úvěr, čtvrtina domácností má dokonce půjčky dvě. Nejčastěji si půjčujeme na financování vlastního bydlení. Dalším nejčastějším důvodem je půjčka na smazání dluhů a na koupi auta.