Situace v Bělorusku začíná nabírat nečekaný směr. Poté, co brutální zásahy proti demonstrantům, žádajícím opakování voleb, vyvolaly masový odpor po celé zemi a největší podniky v Bělorusku začaly stávkovat, udělal režim krok vzad.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko u voleb
Ministři zemí EU se dohodli na sankcích vůči Bělorusku. Kvůli potlačení protestů

Včera splnila běloruská vláda jednu z podmínek protestů a propustila všechny vězně, kteří byli zadrženi během demonstrací v minulých dnech. Mnoho z nich podává na sociálních sítích svědectví o mučení, bytí a ponižování ze strany běloruských bezpečnostních složek.

Ministr zahraničí Uladzimir Makej také prohlásil, že je běloruská vláda připravena vést se zahraničím „konstruktivní a objektivní dialog“ o situaci v zemi. Na druhé straně ale v pátek běloruská ústřední volební komise oficiálně vyhlásila Alexandra Lukašenka jednoznačným vítězem voleb z minulé neděle.

Tlak na nové volby

Sám Lukašenko je zřejmě překvapen především mohutnou stávkovou vlnou v běloruských podnicích. Prezident prohlásil, že násilím nikoho pracovat nutit nebude. „Jestli někdo chce pracovat, přijďte a pracujte.

Práce je. Jestli ale někdo pracovat nechce, tak ho k tomu nelze nutit násilím,“ uvedl Lukašenko ve svém prvním veřejném vystoupení po několika dnech. „Jsem zatím naživu a nejsem v zahraničí,“ dodal Lukašenko.

Český premiér Andrej Babiš
Běloruské volby se musí opakovat, míní Babiš. EU vyzval k vyslání signálu

Ze zahraničí, ze sousední Litvy, kam byla pod hrozbami režimu donucena odejít, se ozvala Lukašenkova soupeřka Svjatlana Cichanouská. Vyzvala Bělorusy, aby svými podpisy dali najevo, že volili ji, a ne Lukašenka, a donutili tak spolu se stávkami režim k opakovaným volbám.

Ty po Bělorusku požaduje i Evropská unie, kde mnohé státy, včetně Česka, požadují okamžité zavedení sankcí proti běloruskému režimu.