Přes 47 tisíc nových případů za den ohlásily v polovině minulého týdne indické úřady, nejvíce od loňského listopadu. V ten samý den zemřelo 257 lidí, co je smutný rekord tohoto roku. Celkem jich v zemi s 1,33 miliardou obyvatel onemocnělo na covid již dvanáct milionů.

Ve vzorcích odebraných nakaženým virologové v posledních dnech identifikovali různé varianty koronaviru, včetně britské a jihoafrické. Obzvlášť znepokojující ale je jejich vzájemná mutace. Ministerstvo zdravotnictví konstatovalo, že dosud ale nebyl otestován dostatečný počet vzorků, aby člo již nyní spojovat „dvojitého mutanta“ s nárůstem infekcí v zemi.

Péče o pacienty s koronavirem v Británii
Neresuscitovat! Ve Velké Británii o vaší smrti rozhodnou bez vás

Nova variace byla poprvé nalezena ve státě Maháráštra se čtrnáctimilionovou metropolí Bombaj. Nejvíce případů dvojité mutace je pak právě odtud. Hygienici nyní začali dokonce náhodně testovat lidi na letištích, nádražích a trzích. Vstup do nákupních center je možná jen s negativním testem. Nákaza roste tak rychle, že Bombaj a hlavní město Dillí zakázaly oslavy tradičního svátku Holi, který je známý hustými davy posypanými barevným práškem. Zrušena doposud ale nebyla tradiční hinduistická pouť Kumbh Mela, který se má konat v dubnu v Haridwaru na soutoku posvátných řek v severní Indii. Ta se pořádá jednou za čtyři roky a přiláká desítky milionů poutníků z celé země. 

Naočkovány byly tři procenta lidí

Zatím bylo v Indii naočkováno 47 milionu lidí, což jsou 3,3 procenta. Podle plánu by měl v dubnu celostátní vakcinační program akcelerovat na 85 milionů dávek za měsíc, 600 milionů obyvatel má být vakcinováno do září. „Od 1. dubna bude moci být očkována každý starší 45 let,“ oznámil čerstvé rozšíření programu indický premiér Naréndra Módí.

Jak dále uvedla BBC s odvoláním na zdroje z indického ministerstva zahraničí, Indie od čtvrtka pozastavila vývoz vakcíny AstraZeneca ze země. Serum Institute ve městě Pune na západní pobřeží je největší továrnou na očkovací látky na světě a denně vyrobí kolem 2,5 milionu dávek AstraZeneky. K postupnému omezování vývozu už docházelo od poloviny měsíce. Vakcinační úřad nejdříve zastavil dodávky do Brazílie, po pár dnech i do Velké Británie.

Thajská metropole Bangkok
Dovolená v Thajsku: Karanténu lze strávit na jachtě nebo v golfovém rezortu

Očekává se, že omezení exportu potrvá do konce dubna. Důvod je jednoduchý. Očkováním rychlejším než byl původní plán, nákazu dvojité varianty v Indii zastavit. Oficiálně ale rozhodnutí ani továrna ani ministerstvo nekomentovaly.

Nejvíce postiženým rozhodnutím indické vlády bude program Světové zdravotnické organizace Covax, který zajištuje distribuci vakcín do nejchudších zemí světa. Z továrny Serum Institute má přislíbeno 200 milionů dávek. Posledním krokem indické vlády se minimálně na měsíc jeho činnost skoro zastaví.

Minulý týden zároveň schválil indickou verzi vakcíny AstraZeneca maďarský regulační úřad. I Maďaři si ale na první dodávku budou muset počkat. Jiné státy Evropské unie tuto vakcínu nedováží ani to zatím neměly v plánu.

Dvojitá mutace

Podle indického ministerstva zdravotnictví může nová varianta zvýšit riziko nakažlivosti a více odolávat očkovacím látkám.

Dvojitou mutaci lze popsat jako dvě mutace, které se vyskytují společně na jednom viru. To viru může umožnit vyhnout se imunitnímu systému a snadněji se šířil.