Čínské úřady v noci na dnešek oznámily, že v provincii Chu-pej vzrostl počet obětí nového koronaviru o 81 na 780, a že registrují na 27 100 nakažených, tedy o 2147 více, než uváděly o den dříve.

Lékař v ochranném oděvu si prohlíží rentgenový snímek během kontroly pacientů držených v karanténě kvůli koronaviru.
Smrtící koronavirus nakazil víc lidí než SARS a MERS. Čechy ale kosí chřipka

Celkem je v Číně podle agentury Bloomberg na 36.600 nakažených novým koronavirem. Ten vyvolává onemocnění s příznaky chřipky a u některých pacientů může způsobit těžký zápal plic. Podle expertů umírají na nový koronavirus hlavně staří lidé a osoby s podlomeným zdravím.

Tři desítky zemí

Nákaza se dosud rozšířila do téměř tří desítek zemí, úmrtí mimo Čínu ale potvrdily zatím jen Filipíny. Obětí koronaviru se nicméně stal i Američan, který zemřel v čínském Wu-chanu. Podle agentury Kjódó má koronavirus možná i první japonskou oběť, ve wuchanské nemocnici totiž zemřel Japonec s vážným zápalem plic.

Člen ostrahy s rouškou na obličeji hlídkuje ve vagonu metra v Pekingu
Sváteční Čínu čeká návrat ke všednímu životu. Některá místa ale zůstanou zavřená

Podle jednoho z největších expertů Světové zdravotnické organizace (WHO) na mimořádné události Mikea Ryana se ale za poslední čtyři dny počet případů nově nakažených v provincii Chu-pej stabilizoval. Každý den tam totiž přibylo přibližně stejné množství nakažených, řekl Ryan v sobotu novinářům v Ženevě.