Online reportáž

"V tuto chvíli nemáme žádný důkaz o tom, že by domácí mazlíčci mohli být zdrojem nákazy COVID-19 nebo že by se onemocnění u nich mohlo rozvinout," řekl podle AP nejmenovaný mluvčí hongkongského úřadu.

Letiště Brno 26.2.2020 - přílet letadla z Bergama v Itálii
V Česku stoupl počet nakažených na 12. Ministr zakázal vývoz dezinfekce

Vědci mají podezření, že nový typ koronaviru se poprvé objevil u netopýrů, poté přešel na jiné druhy, možná malé, divoce žijící savce a od nich se přenesl na člověka. U zkoumaného psa se ale hongkongská odborná veřejnost shodla na tom, že vzhledem k slabé přítomnosti infekce v jeho těle se nejspíše nakazil od člověka, konkrétně od své majitelky, se kterou byl v karanténě.

Pes bude před propuštěním z karantény opět testován na koronavirus. Spolu s ním je v karanténě další pes, u něhož byl test negativní. I toto zvíře však bude testováno opakovaně.

Hongkongský úřad proto doporučuje, aby byla zvířata z domácností, v nichž se někdo nakazil koronavirem, umístěna do karantény. Úřad dále zdůraznil, že majitelé všech domácích zvířat by měli dodržovat správnou hygienu včetně mytí rukou při kontaktu se svými mazlíčky a neměli by je líbat. Zároveň by si ale lidé neměli dělat příliš velké starosti a rozhodně by se měli o svá zvířata dál starat a neopouštět je, uvedl mluvčí úřadu.

Pracovníci dezinfikují prostory metra v jihokorejském Soulu na snímku ze 4. března 2020
Kalifornie vyhlásila stav nouze. První případy koronaviru oznámila Bosna

V Hongkongu se nákaza koronavirem prokázala u více než 100 lidí, přičemž dva nemoci podlehli. Celosvětově se koronavirem nakazilo přes 95.300 lidí a více než 3200 zemřelo, převážná většina z nich v pevninské Číně, odkud se nemoc začala koncem loňského roku šířit.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník