"Do budovy Permské státní univerzity vešel neznámý člověk a začal střílet. Část studentů se před ním ukryla v posluchárnách, jiní vyskočili z okna," sdělil ruským médiím nejmenovaný zdroj z řad policie.

Informace o celkovém počtu obětí se podle různých zdrojů od začátku liší. Vyšetřovací výbor oznámil osm mrtvých a 28 raněných. Ministerstvo zdravotnictví později sdělilo, že si střelba vyžádala šest mrtvých a 24 raněných. Resort rovněž už dříve sdělil, že ne všechna zranění jsou střelná. Některá si podle něj způsobili studenti, když ve snaze uprchnout skákali z oken.

Sériový vrah Jeffrey Dahmer, přezdívaný Kanibal z Milwaukee. Na snímku jako sedmnáctiletý. Svoji první oběť zabil o rok později.
Kanibal z Milwaukee doma schovával kusy těl. Některé oběti umučil

Střelec z univerzity v ruském PermuStřelec z univerzity v ruském PermuZdroj: Profimedia.czTisková služba univerzity agentuře Reuters dříve řekla, že útočník byl zabit. Vyšetřovací výbor nicméně posléze tuto informaci popřel, dotyčný žije a ošetřují ho v nemocnici. Jeho stav je podle informací agentury TASS vážný. 

Podle ruských médií byl útočníkem osmnáctiletý Timur Bekmansurov, to sice úřady zatím nepotvrdily, uvedly však, že se jedná o studenta Permské univerzity.  Na záběrech, které se objevily na sociální síti Telegram, je vidět muž v černém se zakrytým obličejem a puškou, který přichází k jedné z budov v areálu. Podle agentury Ria Novosti se jedná o střelce. 

Střelce zneškodnil dopravní policista z posádky, která přijela na univerzitu v Permu jako první, píše TASS s odvoláním na mluvčí ministerstva vnitra Irinu Volkovou. "Vešel do hlavního objektu, zatímco jeho kolega (…) začal organizovat evakuaci občanů," uvedla Volková. Policista podle ní v budově spatřil ozbrojeného muže, který několikrát vystřelil jeho směrem. "Dopravní policista opětoval palbu a zločince zranil. Přiběhl k němu, zneškodnil ho, a poté mu začal poskytovat první pomoc," popsala mluvčí.

Volební komise při sčítání hlasů
Rusové sečetli hlasy. Parlamentní volby vyhrálo Jednotné Rusko, udrží většinu

Na školní stránce na sociální sítí VKontakte bylo studentům řečeno, aby uzavřeli své třídy a zůstali na místě. Škola rovněž podle tohoto příspěvku zrušila vyučování.

Příspěvek na sociální síti 

Podle Vkontakte také střelec na sociální sítí zveřejnil vysvětlení svého činu. Uvedl, že o tom uvažoval dlouho a na zbraně šetřil peníze. „Kdybych to neudělal teď, zabil bych někoho v budoucnu“ napsal.

Podle agentury TASS útočník střílel z lovecké pušky, kterou si legálně pořídil v květnu. Rusko má relativně přísná pravidla a střelnou zbraň lze legálně získat jen obtížně. Civilisté si podle agentury Reuters mohou pořídit například lovecké pušky nebo sportovní zbraně, a to za předpokladu, že projdou testy a splní předepsané požadavky.

Sovětští tankisté v Íránském Tabrízu
Zapomenutá válka. V roce 1941 vpadli Sověti do Íránu, číhala zde skrytá hrozba

Podobný případ střelby země zažila naposledy v květnu, kdy devatenáctiletý mladík - bývalý žák - zabil ve škole v Kazani v ruském Tatarstánu sedm dětí, učitelku a další zaměstnankyni školy. Po této tragédii Rusko zpřísnilo zákon upravující nákup zbraní. Podle poslance Alexandra Chinštejna si však dnešní útočník zbraň pořídil ještě před zpřísněním zákona.

Prezident Vladimir Putin podle svého mluvčího vyjádřil příbuzným a přátelům obětí dnešní střelby soustrast. "Premiérovi Michailu Mišustinovi dal pokyn, aby do Permu vyslal ministry Valerije Falkova a Michaila Muraška, aby poskytli pomoc zraněným i příbuzným obětí tragédie," uvedl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov s odkazem na ministry školství a zdravotnictví.

Přístavní město Perm, v němž žije asi 1,05 milionu obyvatel, se nachází na samém východě evropské části Ruské federace. Od Moskvy je tak vzdáleno přibližně 1100 kilometrů.