Tálibán se po odchodu mezinárodních vojenských jednotek minulý týden zmocnil všech velkých měst. Od té doby, co v neděli převzal kontrolu nad metropolí Kábul, se však členové hnutí snaží ukázat umírněnou tvář, píše zpravodajský server BBC.

AI ve čtvrteční zprávě nicméně uvádí, že členové Tálibánu mezi 4. a 6. červencem zabili devět příslušníků hazárské menšiny. Obyvatelé vypověděli, že při zesílení bojů mezi afghánskými vládními jednotkami a bojovníky Tálibánu utekli do hor. Když se vrátili zpátky pro jídlo, čekali na ně vyrabované domy i bojovníci.

Afghánci tísnící se u letiště v Kábulu
VIDEO: Chaos v Kábulu pokračuje. Zoufalí rodiče předávají děti přes zeď letiště

Podle svědků bylo šest mužů zastřeleno a tři byli umučeni. Jeden z nich byl udušen vlastním šátkem, jedno z těl bojovníci rozstříleli na kousky.

Hrozivý náznak 

"Chladnokrevná brutalita tohoto zabíjení je připomínkou minulosti Tálibánu a hrozivým náznakem toho, co vláda Tálibánu může přinést," uvedla generální tajemnice AI Agnes Callamardová. "Tato cílená zabíjení jsou důkazem, že etnickým a náboženským menšinám pod vládou Tálibánu v Afghánistánu nadále hrozí riziko," dodala šéfka organizace.

Hazárové jsou třetí největší etnickou skupinou v Afghánistánu. Tato šíitská menšina v převážně sunnitském Afghánistánu a Pákistánu dlouhodobě čelí diskriminaci.

Bojovník Tálibánu v Kábulu
Chodí od dveří ke dveřím. Tálibán pátrá po bývalých spolupracovnicích Západu

Předchozí vládu Tálibánu v Afghánistánu v letech 1996 až 2001 provázelo přísné potlačení práv žen a příslušníků etnických menšin. Radikálové však po převzetí kontroly nad Kábulem nyní slíbili nastolit v Afghánistánu mír a bezpečnost, odpustit těm, kteří proti němu bojovali, a zaručit ženám rovnoprávnost v souladu s islámským právem. Afghánci, analytici i představitelé západních států jsou však k podobným výrokům skeptičtí.