Operní pěvec Jan Křtitel Píšek, kterému se přezdívalo Král barytonů, se narodil 4. října 1814 ve Mšeně u Mělníka. Od narození jednoho z nejvýznamnějších absolventů českolipského gymnázia tedy uplynulo v sobotu rovných 200 let.

Společně s o 33 let mladším historikem a spoluzakladatelem české archeologie Josefem Ladislavem Píčem tvoří pěvec Píšek pomyslnou dvojici významných osobností, které propojují Mšeno, ležící nedaleko od jižních hranic Českolipska, s Českou Lípou. Cesta obou mšenských rodáků za vzděláním měla podobný začátek: oba vystudovali právě českolipské gymnázium.

Většina zmínek, které se ještě dnes o Píškovi objevují, se týkají jeho obrovské zásluhy na proslulosti písně Kde domov můj, jejíž část se stala národní hymnou. Je to zajímavá okolnost, neboť Píšek už jako mladý talentovaný pěvec odešel do německého Stuttgartu a místní operní scéně zůstal věrný až do své smrti. Vazby na domov ale nikdy nepřerušil. Byl také častým hostem koncertních síní v Nizozemsku, Rakousku, Anglii i carském Rusku, kde měl velký úspěch a jeho příznivci pro něj vymysleli přízvisko Král barytonů.

Slavná Fidlovačka, kde píseň Kde domov můj poprvé zazněla, měla premiéru 21. prosince 1834. Za strůjce její proslulosti je považovaný jednak pěvec basista Karel Strakatý, který ji proslavil v českých zemích, a pak právě barytonista Píšek. Ten píseň poprvé zazpíval na Moravě, v Brně a díky svému úspěchu za hranicemi ji dostal do povědomí i tam. Například v roce 1847 napsal v Květech recenzent o uvedení české hitovky na carském dvoře v Rusku: „…mocně se hrnuly slzy z milostného oka sličné dcery mocného cara Nikolaje, když Píšek Kde domov můj? zasténal."

Vzhledem k tomu, že Tylova Fidlovačka žádnou díru do světa neudělala (ačkoliv její název zná u nás dnes každé děcko se základní školní docházkou, po prvním uvedení se přitom kvůli rozsáhlé kritice dočkala fraška jen jediné reprízy), dá se Píškovi připsat mimořádná zásluha na tom, že píseň neupadla v zapomnění.

Píšek prožil v Německu celých 37 let života a 16. února roku 1873 tu také zemřel. Na jeho rodném domě ve Mšeně je pamětní deska.