Ačkoliv Česká republika patří mezi země s nejnižším počtem pacientů nakažených virem HIV, přesto odborníci varují: počty nakažených se stále zvyšují.
V Libereckém kraji registrují odborníci 29 osob nakažených virem HIV. Ukazuje se ale nárůst onemocnění mezi lidmi ve věku 40 až 50 let.
„V České republice jsou počty nakažených relativně nízké ve srovnání se zeměmi na východ od našich hranic nebo s Afrikou. Ukazuje to na kvalitní monitoring,“ shrnul Jiří Hromada, vedoucí týmu poradců ministryně vlády pro oblast lidských práv, jeden z účastníků konference nazvané Život s AIDS.
„V posledních letech sledujeme, že se strach lidí z tohoto onemocnění ztrácí. Letos poprvé přibude více než sto nakažených,“ upozornila doc. MUDr. Marie Staňková, vedoucí lékařka AIDS centra FN Na Bulovce.
Podle ní je nutné intenzivně šířit znalost tohoto problému mezi praktické lékaře. „Díky tomu, že v Libereckém kraji nejsou počty nemocných vysoké, lékaři v první linii často při stanovení diagnozy nepomyslí na to, že by mohlo jít o HIV. Přitom onemocnět může kdokoliv, nejenom prostitutky nebo drogově závislí,“ říká doc. Marie Staňková.
Letošní ročník konference se podle organizátorů setkal s velkým zájmem sociálních a zdravotnických pracovníků, ale i pracovníků z řad vězeňské služby nebo členů nevládních organizací.
„HIV infekce není jen zdravotnickým problémem, ale stala se problémem společenským. Lidé žijící s HIV čelí riziku diskriminace a jsou ohrožení sociální izolací,“ vysvětlil MUDr. Ivo Procházka z České společnosti AIDS pomoc.
Program semináře má doplnit mezery ve vzdělání zejména sociálních pracovníků, ale i vězeňské služby nebo policistů, protože právě tito lidé přicházejí do kontaktu s HIV pozitivními. Do Stráže pod Ralskem jich letos přijelo víc než stovka.

 

Další zprávy z regionu najdete zde