Měl by stát platit výživné matkám a otcům, na jejichž děti jejich bývalí partneři neplatí a pak je teprve vymáhat po krkavčích rodičích? Nebo je lepší současný systém, kdy vymáhání alimentů třeba i soudní cestou musí podstupovat už tak finančně a časově zaneprázdnění zodpovědní rodiče? Hlasujte v anketě!

Vymáhání výživného bude jednodušší - myslíte si že to stačí?

Poslanecká sněmovna schválila návrh na změnu několika zákonů týkajících se péče o rodinu a vyplácení výživného. Novela by měla zjednodušit jeho vymáhání a naopak ztížit postavení dlužníka tak, aby se nemohl dlouhodobě vyhýbat své povinnosti platit alimenty na děti.
„Tato novelizace by měla vylepšit situaci v oblasti vymáhání výživného, významná je především nová úprava promlčení výživného v zákoně o rodině. Novela totiž prodlužuje promlčecí lhůtu až na dvacátý šestý rok života dítěte,“ říká mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský. Lhůta samozřejmě závisí na tom, jestli je dítě v tomto věku prokazatelně nezaopatřené.
Další výhodou novelizace by mělo být osvobození od soudních poplatků při rozšířené pomoci soudu.
O návrhu poslanců Davida Kafky, Kateřiny Jacques a Ludvíka Hovorky se začalo jednat v listopadu loňského roku, byl několikrát pozměněn a nakonec 7. května přijat.
Jedním z návrhů, které ale Poslaneckou sněmovnou neprošly, byl návrh poslankyně ČSSD Anny Čurdové na takzvané státní alimenty. Výživné měl vyplácet stát, a zpětně ho vymáhat po dlužnících.
Sám ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas to odmítl s tím, že by návrh jen nahrával dlužníkům, kteří by se začali spoléhat na to, že jejich povinnosti vyřeší stát. Čurdová se ale nevzdává a v září letošního roku znovu zkusí návrh prosadit.
Průměrná výše výživného činí v České republice zhruba 1600 korun. Částka závisí na mzdě plátce výživného, na věku dítěte a na jeho zájmech a jasných potřebách. Výživné platí převážně muži.