„Poslední téměř již dva roky jsou pro celou společnost kvůli pandemii covidu-19 nesmírně náročné a stresující. Pro nemocné s Alzheimerovou chorobou ještě více. Senioři se ocitají v izolaci, samotě a je následně velice obtížné rozpoznat, co je běžná únava a zapomínání způsobená věkem. A co je již Alzheimerova choroba,“ vysvětlila důvody této společné osvětové akce ředitelka Alzheimercentra centra Česká Lípa Jaroslava Biolková.

Akce s názvem Aktivní přístup k životu s Alzheimerovu chorobou a jinými typy demence proběhne v úterý 30. listopadu od 17 hodin v kapli liberecké nemocnice. Je určena nejenom nemocným, ale zejména rodinným příslušníkům, kteří o nemocné s Alzheimerovou chorobou pečují.

Policie pátrá po řidiči, který na přechodu v České Lípě srazil dívku
VIDEO: Policie vypátrala řidiče, který na přechodu v České Lípě srazil dívku

„Starat se o nemocného s Alzheimerovou nemocí je nesmírně fyzicky i psychicky náročné. Rodiny mají často pocit, že se musí o své rodiče a prarodiče postarat. To ale často není od určitého stadia nemoci možné. Je potřeba nabídnout odbornou specializovanou pomoc. Také pro ně je určeno naše setkání v kapli Krajské nemocnice Liberec,“ dodala Biolková.

Liberecký kraj navíc podle dat Všeobecné zdravotní pojišťovny v rámci všech krajů České republiky patří k těm, kde mezi lety 2014 až 2019 došlo k zásadnímu nárůstu nemocných s Alzheimerovou nemocí, a to o 43 %.