Horolezec Josef Beňo totiž vymyslel inovaci, díky níž neskončí přílet andělů „jen" před základní školou, ale protáhne se až k památné lípě uprostřed parčíku před radnicí.

„Rozhodli jsme se s Honzou Šmídem a ostatními, že letošní přelet uskutečníme z větších pater kostelní věže, aby si ho návštěvníci užili. Předcházela tomu řada příprav a povolení. Nebylo snadné sehnat ani tak dlouhé lano, které dosáhne z kostela až na památnou lípu před úřadem," popsal Beňo.

Všechno nakonec klaplo a potřebný materiál získali „andělé" od firmy na výškové práce. O uplynulém víkendu už v Novém Boru proběhla generální zkouška.

„Z kostelní věže z výšky 40 metrů je už pěkný rozhled. Není čeho se bát, když vás jistí profesionálové s biblickými jmény Josef a Jan. Diváci se mají opravdu na co těšit," říká Michal Barda, jeden ze zkušených „andělů".

V rámci akce, kterou připravilo město Nový Bor ve spolupráci se společností Kultura Nový Bor, bude ve městě sklářů při zahájení adventu znovu fungovat „vánoční pošta", která doručuje Ježíškovi. Lidé se také budou moci zaposlouchat se do vánočních písní dívčího sboru Skleněnky nebo si vyfotit živý betlém divadelního spolku OSLI Česká Lípa.

„Odvážní se mohou přiblížit i k čertovské kovářské dílně, kde si mohou zakoupit například vánoční zvonek vyrobený přímo čertem," popsala za Kulturu Nový Bor Ilona Rejholcová. Kostrou celé slavnosti bude nejdříve průvod Mikuláše a jeho družiny v podání novoborských ochotníků Nopoď, rozsvícení vánoční výzdoby a ve finále závěrečný ohňostroj.