Od kulturního domu v Kamenickém Šenově je do terénu rozvážel populární doubledecker. „Tuším, že akce má tradici od roku 1975, ale počátkem devadesátých let skončila,“ předeslal pořadatel Petr Kožíšek. „Pochod se nám podařilo na počátku tisíciletí obnovit, a letos tak můžeme putovat za měsíčnicí už po jedenácté.“

Na turisty v sobotu čekalo několik různě dlouhých tras. „Nejprve je ale autobus dovezl ke Křížovému buku, kde se mohli jít podívat do rezervace. Současně tam bylo i hlavní stanoviště a start pro tři, čtrnáct a dvacet kilometrů dlouhé trasy,“ upřesnil vedoucí závodu.

Autobus byl lahůdkou pro všechny. Kyvadlovou dopravu zajišťoval jednak autobus RTO, který má za sebou už půlstoletí existence a rovněž z Anglie známý doubledecker.

Nejvytíženější trasou pro pěší byla čtrnáctikilometrová cesta od Křížového buku přes Zlatý Vrch, Prysk až do Kamenického Šenova. Tuto štrapáci šlo přes sto třicet účastníků.

Cyklisté měli v oblibě třicetikilometrovou trasu, ze Šenova na Panskou skálu, pak přes Kytlice ke Křížovému buku a přes Horní Kamenici zpět. Tady šlapalo v dešti přes šedesát cyklistů. I když všichni dostali propozice, přeci jenom pár lidí zakufrovalo. Nakonec ovšem správnou cestu našli a dorazili do vytouženého cíle.

Autor: Tomáš Mařas