Všechny nominované knihy mají jedno společné: tematicky se dotýkají Libereckého kraje a vyšly během roku 2017. Anketa poběží do 17. dubna a pro svého knižního favorita můžete hlasovat jednou denně. 

Zbylé kategorie (beletrie a poezie; populárně naučná literatura, literatura pro děti a mládež, učebnice; monografie, výtvarná publikace a zvláštní Cena Libereckého kraje za mimořádný přínos v oblasti literatury) vyhodnotí sedmičlenná komise, ve které zasedne např. krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová, knihkupec Martin Fryč, ředitel nakladatelství ACADEMIA Jiří Padevět či ředitelka Krajské vědecké knihovny Blanka Konvalinková.

Sbor dobrovolných hasičů z Raspenavy.
Jak jsme žili v Československu: Sbor dobrovolných hasičů z Raspenavy

Vítěz každé kategorie získá finanční odměnu ve výši 10 tisíc korun a také cenu, kterou speciálně pro tuto soutěž vyrobí Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově. Ceny předá hejtman Libereckého kraje Martin Půta a radní Květa Vinklátová.

Slavnostní vyhlášení proběhne v Krajské vědecké knihovně 23. dubna u příležitosti Světového dne knihy a autorských práv, který na toto datum připadá.