Předchozí
1 z 7
Další

Lenka PavlíčkováZdroj: Se souhlasem Lenky PavlíčkovéLenka Pavlíčková
na mateřské dovolené, Jablonec nad Nisou

Změna času mi vadí jen z toho důvodu, že je to přežitek. Nevidím nic významného pro změny každého půl roku. Pro mnoho lidí není příjemné, že musí vstávat po nějaké době v jiný čas. A to myslím nejen pracující, ale třeba i malé děti.

Václav KousekZdroj: Se souhlasem Václava KouskaVáclav Kousek
38 let, dopravce a dj, Ústí nad Labem

Změna času na letní a zimní je mi v podstatě ukradená. Nijak to na sobě zdravotně nepociťuji, a tak se tím ani nezabývám, nepřemýšlím o tom, mám to za zbytečné. Samozřejmě, v budoucnu to může být s postupujícím věkem jinak, to teď nedokážu říci. Takže jediné mrzení, co s tím mám já osobně je přeřizování analogových hodin. Ale chápu, že různí lidé to mají rozdílné. Dokázal bych je podpořit.

Dalibor MikulenkaZdroj: Se souhlasem Dalibora MikulenkyDalibor Mikulenka
vinař, Velké Žernoseky

Je mi to jedno, ale chápu, že změna času může vadit někomu, kdo vstává brzy. Já si přizpůsobím práci jak potřebuju, vstávám s rozedněním a řídím se sluníčkem nikoliv hodinkami. Díky své práci se řídím spíš cyklickým časem a ročními obdobími a nikoliv lineárním, kdy musím hlídat, jak čas hodinu po hodině běží.

Helena VšetečkováZdroj: Se souhlasem Heleny VšetečkovéHelena Všetečková
ředitelka školy, Roudnice nad Labem

Změna času mi absolutně nevadí. Bez problémů si na přechod zvykám a navíc mi vyhovuje, že je v létě delší dobu světlo. Právě to světlo v létě je pro mě důležité.

František NavrátilZdroj: Se souhlasem Františka NavrátilaFrantišek Navrátil
podnikatel, Louny

Vůbec mi to nevadí. Letní čas mi vyhovuje, jsem rád, že je ráno déle tma, že se mohu vyspat a hlavně, že je večer déle světlo. Díky tomu mohu pozdě odpoledne nebo večer ven, třeba na inline brusle, na kolo, do lesa, prostě do přírody. To mi v zimě, kdy je tma brzy, chybí.

Pavel JelínekZdroj: Se souhlasem Pavla JelínkaPavel Jelínek
knihkupec, Liberec

Mně vadí změna času z důvodu venčení pejska. Mám ho naučeného vstávat v 5 hodin, teď mě bude budit v 6 hodin. Za ten půl rok se to naučí, a pak se to zase změní. Letní čas podle mě ztratil smysl, už dávno neplatí, že by člověk ušetřil za energie. Kdyby bylo po mém, celou změnu času bych zrušil, je to zbytečný přežitek.

Někteří vědci opakovaně tvrdí, že změna času ze zimního na letní organismu neprospívá. A shromáždili důkazy, podle kterých dokonce může přispívat k předčasné smrti. Mnozí lidé nejsou změnou času nadšení. Dlouhodobě se mluví o negativním efektu, který má vliv na únavu či psychické zdraví. 

Alena Sumová z Fyziologického ústavu ČSAV.
Změnou času nejvíc trpí nemocní a staří, říká vědkyně. Narůstá také počet nehod