Pobouření a velkou nevoli rodičů a učitelek MŠ Šikulka v České Lípě vyvolal výsledek konkursu na místo ředitelky školského zařízení. Ti shodně poukazují na nestandardní průběh výběrového řízení a možný střet zájmu. Z něj vítězně vyšla Šárka Malá, dosavadní učitelka na jedné z novoborských mateřských školek. Ta je zároveň dlouholetou kamarádkou starostky Hany Moudré (ODS), která byla předsedkyní konkurzní komise.

Hana Moudrá podjatost rezolutně odmítla. Kdo usedne na křeslo ředitelky rozhodnou českolipští radní ve středu 23. května.Změnu nechtějí

Do konkurzu se kromě Šárky Malé přihlásila dlouholetá ředitelka Šikulky Naděžda Kumberová. „Za ní je osmatřicet let praxe ve školství, je přes dvacet let ve vedoucí funkci a zkušeností má na rozdávání.

Z Šikulky udělala prestižní českolipskou školku s výbornou pověstí, což potvrdila i hloubková kontrola České školní inspekce. My jako rodiče jsme s vedením školky spokojení. Panují tu velmi dobré vztahy, které se odrážejí na vztahu k dětem, což je pro nás nejdůležitější," argumentoval Milan Gelnar za rodiče.

Petice

Ti dali najevo, jak za ředitelkou Kumberovou stojí prostřednictvím ankety a petice, jež mezi sebou zorganizovali. Jejich výsledek je jednoznačný stoprocentní podpora. „Vše jsme předali ještě před konkursem. Nikdo ale nereagoval, nikdo nebral v potaz náš názor. Ignorovali dlouhodobý bezproblémový chod školky, její úspěchy," rozhořčeně komentovala Ivana Hölzelová.

Za svoji nadřízenou se postavil celý tým školky a zaslal starostce Moudré dopis. Společně s rodiči pochybují o objektivnosti výsledku. Poukazují na nestandardní průběh konkurzu a možnou podjatost. „Už kvůli dlouholetému přátelství neměla být Hana Moudrá předsedkyní konkurzní komise a ani jejím členem," zdůraznil Milan Gelnar.

Pozastavují se nad tím, že komise stačila u konkurzu vyzpovídat Šárku Malou za 15 minut. Oproti tomu na Naděždu Kumberovou potřebovali téměř dvojnásobek času. „Když už, tak měl být poměr obrácený. Ředitelka dlouholetou praxí dokázala, že svou práci umí. Jak ale mohla paní Malá za sotva čtvrthodinu vysvětlit, jak by chtěla vést školku, když to nikdy nedělala a nemá zkušenosti," divil se Milan Gelnar.

Politický boj? Absurdní

„Dojem nadstandardních vztahů vyvolává i to, že se paní Malá včas nedostavila k vyhlášení závěru konkurzní komise. Čekala na náměstí a přišla, až když ji z okna radnice pokynula sekretářka paní starostky," doplnil Milan Gelnar.

Ten se i s dalšími rodiči setkal v pondělí s Hanou Moudrou. Chtěli znát odpovědi na řadu otázek týkajících se výsledku konkurzu

„Hlavním argumentem proti Naděždě Kumberové je, že prý svoji účast na konkursu pojala jako politický boj, a její stručná koncepce. To nám přijde jako naprosto absurdní důvod. Když jsme chtěli vidět koncepci paní Malé, tak ta je tajná a smí ji vidět až radní," sdělil závěr schůzky Milan Gelnar.

Manipulace a vydírání

Hana Moudrá nechce výsledek konkursu do rozhodnutí radních nijak komentovat. Ke konkursu se ale vyjádřila před časem na webových stránkách města. Radnice oproti zvyklostem zveřejnila anonym, jehož pisatel sázel na vítězství Šárky Malé týdny dopředu.

„Považuji jej za snahu o manipulaci, vydírání a vyhrožování nejen mně, ale i celé komisi. Z toho je zřejmé, že naše přátelství uchazečce spíše škodí," napsala Hana Moudrá.

To, co se kolem jejího vítězství v konkursu děje, nechtěla Šárka Malá z Nového Boru komentovat. Odkázala se, stejně jako starostka Moudrá, na rozhodnutí radních. „Není proto žádná jistota, zda na školku v České Lípě nastoupím," reagovala Šárka Malá.

Mají hájit jejich zájem

Podle školského zákona má zřizovatel, v tomto případě město, dbát o soulad rozvoje vzdělávání se zájmy občanů.

„My jsme prokazatelně své zájmy doložili. My si volíme své zastupitele, aby hájili naše zájmy. Ten je jednoznačný zachování současného vedení školky," doplnil Milan Gelnar. Ten dodal, že jsou připraveni přijít svůj postoj deklarovat na jednání zastupitelů. To připadá na stejný den jako jednání radních, tedy 23. května.