Součástí návrhu by měla být i nová podoba Jeřábkova náměstí. Prostor proluky mezi Tržní ulicí a Jeřábkovým náměstím se ve hře o umístění nové hlavní budovy knihovny objevil již v minulém volebním období a je pro výstavbu knihovny vhodný. Město si před několika lety v rámci ideové architektonické soutěže ověřilo, že se sem nová budova knihovny vejde a bude splňovat veškeré požadavky na moderní provoz.

Nyní hlavní budova knihovny, která je ve špatném technickém stavu, sídlí na náměstí T. G. Masaryka. Svou dispozicí navíc neumožňuje výrazné rozšíření a stavební úpravy, které jsou nezbytné pro bezproblémový a moderní provoz knihovny v 21. století. „Rozhodli jsem se vybudovat úplně nový objekt, který se stane přirozeným centrem vzdělanosti, společenského života a místem pro neformální setkávání čtenářů všech generací v České Lípě,“ zdůraznila českolipská starostka Jitka Volfová.

Rodičům Aleně a Martinovi Sadílkovým se v pátek 3. června ve 14:46 hodin narodil syn Matteo Sadílek. Měřil 47 cm a vážil 2,57 kg. Doma se na něj těšili sestřičky Laura, Terezka a Rozárka.
Vítáme vás na světě! Nově narozená miminka na Českolipsku

Na stavbu knihovny chce město požádat o dotaci, významnou finanční částku může získat z dotačního programu IROP pro období 2021–2027. „Na stavbu nové hlavní budovy českolipské knihovny čekají především její věrní čtenáři, kteří organizaci navštěvují nejen kvůli půjčování knih, ale účastní se také mnoha zajímavých přednášek a dalších drobných kulturních akcí, které knihovna pořádá. Aktivita knihovny v tomto směru je mimořádná a zaslouží si pro tyto aktivity mít odpovídající zázemí, jako se podařilo vybudovat v nově opravených pobočkách na Špičáku a Ladech,“ podotkl českolipský radní Michal Prokop.

Záměr zastupitelů uvítala ředitelka Městské knihovny Česká Lípa Dana Kroulíková. Podle ní novou knihovnu ocení jak stávající uživatelé, tak ti, kteří doposud jejich služeb nevyužívali. To potvrzuje například největší pobočka na Špičáku, která prošla rekonstrukcí v roce 2019. „Po otevření nové moderní pobočky knihovny na Špičáku zde proběhlo trojnásobné množství akcí s odpovídající návštěvností než před její rekonstrukcí. Nové atraktivní prostory pobočky na Ladech přilákaly od letního otevření na sto padesát zcela nově přihlášených uživatelů a proběhly zde i přes složitou dobu už tři desítky akcí pro téměř pět set účastníků,“ podotkla ředitelka. Zároveň věří, že nová knihovna bude dalším krokem ke zkvalitnění života v městě. „Svou otevřeností přispěje k péči o komunitu, o její duchovní rozvoj a celkovou kultivaci,“ dodala.