Obec Prysk loni získala ocenění v rámci soutěže Vesnice roku, vyhrané peníze využívá na výstavbu turistické stezky spojující Dolní a Horní Prysk. Na cestě vedené převážně lesními pěšinami se turisté budou moci zastavit a protáhnout tělo na některém z cvičebních prvků, obdivovat obnovené památky, případně mohou jen na chvíli spočinout v přírodě a relaxovat na dřevěných lavičkách vyrobených pro jedno ze zhruba patnácti míst k sezení.

„Projekt financovaný za ocenění získané v rámci soutěže Vesnice roku 2015, tak v sobě zahrne cíle pro všechny generace a obsáhne Dolní i Horní Prysk, což bylo naším cílem," říká Jan Sviták, starosta Prysku.

Obec obnoví dva vyhlídkové altánky a opráší tak zašlou slávu turistického rozvoje let dávno minulých. Podle jediné zachované fotografie se pokusí vytvořit kopii jednoho z nich na pískovcových základech původní stavby.

První vzorová lavička na Pohybovou stezku je již vyrobena. Nových míst k sezení by mělo být na trase zhruba patnáct. Nenáročné stezky vedou kolem zajímavých přírodních úkazů a respektují přirozený reliéf terénu. Tam, kde příroda nedovolila pohodlný přístup, zasáhl citlivě člověk; například ve formě šedesáti metrové lávky přes bažinu.

Na své si přijdou i sportovci. Ze stezky vybíhají cestičky k pískovcovým masivům, tolik atraktivním pro horolezce a na ty méně zdatné bude čekat hřiště na kuželník a další plánované herní prvky.

Jak už bylo naznačeno, většina úprav na stezce je provedena z pro daný účel nejvhodnějšího přírodního materiálu ze dřeva. Nebudou chybět ani nově vysázené ovocné stromy a dřevořezby od místního umělce Petra Jelínka.

Celkové náklady na projekt činí 725 tisíc korun, z čehož plných šest set tisíc uhradí dotace od Ministerstva pro místní rozvoj. Do realizace se zapojí i místní firmy a hlavně dobrovolníci z řad občanů, kterým záleží na zatraktivnění svého okolí.

„Ukončení prací předpokládáme v červnu letošního roku. Na tento projekt budou navazovat další úpravy atraktivních turistických lokalit v Dolním i Horním Prysku," dodává příslib do budoucna starosta Jan Sviták.