Cestování z České Lípy do Prahy vyhledává stále více lidí. Jízdy se ale stávají čím dál nepříjemnějšími. V ponděli ráno nemají cestujílcí z České Lípy prakticky šanci v autobusu sedět. Ačkoliv jede několik ranních spojů, vesměs nejsou vypravené z České Lípy, a tak přijíždějí plné.
Tuto zkušenost potvrdili i cestující, kteří do Prahy jezdí za prací pravidelně. V pondělí si nesednou, od úterý pak je cestování příjemnější, studenti jsou už na internátech.
„ČSAD Česká Lípa provozuje spoje do Prahy, které vyjíždějí z Nového Boru a z České Lípy. Jestliže víme, že bude víc cestujících, nasazujeme další spoje,“ řekl ředitel ČSAD Česká Lípa David Mahdal. Posily se ovšem týkají jen spojů, které provozuje českolipská společnost.
„Co se ale týká dalších linek z Varnsdorfu a Rumburku, tam posily z ekonomických důvodů nasadit nelze. Naše linky dotuje Liberecký kraj,“ dodal David Mahdal.
O rozšíření autobusových linek do Prahy ale v současné době s Libereckým krajem nejednají.
Mezi Českou Lípou a Prahou v současné době operuje několik autobusových dopravců, kraj v současné době přispívá na provoz linky 500 005 Nový Bor – Česká Lípa – Praha, provoz ostatních dopravců nijak nedotuje a podle tiskového mluvčího Jiřího Langera nemá tak možnost rozsah jejich provozu ovlivnit.
Očekává se, že od nových jízdních řádů pro období 2007/2008 platných od 9. prosince letošního roku bude ukončen provoz jedné z těchto linek – linky 510 902 Šluknov – Rumburk – Varnsdorf – Nový Bor – Česká Lípa – Praha (dopravce DP INTERCITY s.r.o.), její rozsah provozu však bude plně nahrazen novou linkou v téže trase provozovanou společností ČSAD Česká Lípa a.s., která zajišťuje i provoz stávající linky 500 005.
„V rámci těchto změn nelze očekávat nárůst rozsahu provozu mezi Českou Lípou a Prahou, ten je stabilizovaný a nemáme podněty, které by žádaly rozšíření provozu,“ říká tiskový mluvčí.
„Případné rozšíření nabídky spojů mezi Českou Lípou a Prahou lze očekávat v případě, že provoz na lince ze Šluknovska přes Českou Lípu do Prahy zahájí i dopravce ČSAD Semily, a.s., který v současné době zajišťuje značnou část dopravní obslužnosti Šluknovska,“ uvedl Jiří Langer, tiskový mluvčí libereckého kraje
Tomáš Roubiček z ČSAD Semily potvrzuje, že od 9. prosince zahájí provozování této linky. „Pro dálkové spoje používáme autobusy, které mají lepší vybavení, tj. s klimatizací, toaletou, vysokými sedačkami a podobně,“ ujistil Tomáš Roubiček.
David Mahdal také připomněl další možnost, která lidem cestujícím z České Lípy, vylepší cestování. „Lidé mohou využít systému e–jízdenek, kdy si přes internet objednají místenku, zaplatí ji a vytisknou si ji. Do autobusu už přicházejí s jistotou, že budou mít kde sedět. Kromě toho v České Lípě na autobusovém nádraží je předprodej místenek,“ připomíná.

Další zprávy z regionu najdete zde