Byla to exhibice pro radost a za odměnu fanouškům, kteří za svými modlami neváhají cestovat i stovky kilometrů. Byla to ale také show, během níž závodníci i fanoušci vybírali peníze pro rodinu navigátora, který v létě zahynul. Byly to také závody, které se konaly jen týden po tragické nehodě, při níž na rally v Lopeníku u Uherského Hradiště zahynuly čtyři dívky.

Do Sosnové u České Lípy dorazily o víkendu tisíce fanoušků z Česka, Německa i Polska na tradiční exhibiční Setkání mistrů. Mezi českými esy motosportu nechyběli ani dva mistři světa v rally irský jezdec Craig Breen a nejúspěšnější český jezdec v historii mistrovství světa v této kategorii Martin Prokop. „Je to stejné jako by do České Lípy přijeli dva tenisté z první světové desítky ATP," pochvaloval si Pavel Dušánek, šéf organizačního výboru Setkání mistrů.

Kvůli tragédiím při rally závodech v Česku měla exhibice zvláštní nádech. „Ve vzduchu to bylo cítit. Ale od samotných závodníků i fanoušků přicházel jednoznačný názor, že toto není sport pro vrahy a vyvrhele, jak v hysterii minulého týdne také zaznělo," říká Jiří Eliáš, mluvčí Setkání mistrů.

Polák se divil hysterii

„Víkendové setkání v Sosnové byl takový pomyslný apel a podpora tomuto sportu. Byla to opravdu dobrá ukázka toho, jak je tento sport atraktivní a zároveň může a umí zajistit bezpečí pro diváky," doplnil Jiří Eliáš.

Organizátoři podle svých slov žádný strach před přípravou závodů neměli. „Kdybychom se báli, tak to nemusíme dělat. Náš pořadatelský sbor je ale jeden z nejlepších v Evropě a na Setkání mistrů jsme se připravovali standardně," uvedl pro Deník Pavel Dušánek.

PROČ MEMORIÁL B. CEPLECHY

Víkendové exhibiční Setkání mistrů na autodromu v Sosnové se jelo jako Memoriál Bohuslava Ceplechy. Ten zahynul v létě ve svých 35 letech jako navigátor při nehodě na Rally Bohemia. Fanoušci si v sobotu v Sosnové mohli zaplatit jízdu po okruhu v závodním autě na místě spolujezdce. Vybrané peníze a další finance, které se podařilo získat z nedělní dobročinné burzy, pak dostala právě Ceplechova rodina. Její členové se přijeli o víkendu do Sosnové podívat a všem jezdcům vyjádřili poděkování i podporu.

Automobilová show přilákala do Sosnové tisíce lidí. Někteří z nich neváhali jet stovky kilometrů. Mietek Gosionowski z polského Cieszyna byl v Sosnové už popáté, kvůli exhibici absolvoval cestu dlouhou 500 kilometrů. „U vás v Česku je zabezpečení na závodech mnohem lepší než u nás v Polsku," divil se Polák hysterii, která v Česku před týdnem zavládla.

Do Sosnové se o víkendu přijeli podívat také členové rodiny navigátora Bohuslava Ceplechy, který zahynul letos v létě při Rally Bohemia. Jedna z jejích rychlostních zkoušek měla probíhat také v Sosnové, ale kvůli Ceplechovu úmrtí byl celý závod ukončen a na atraktivní erzetu v Sosnové nedošlo.

Vybrali devadesát tisíc pro rodinu

Fanoušci si v sobotu mohli zaplatit jízdu po okruhu v závodním autě na místě spolujezdce. Vybrané peníze a další finance, které se podařilo získat z dobročinné burzy, pak dostala právě Ceplechova rodina. „Vybralo se celkem devadesát tisíc korun," upřesnil za organizátory Petr Eliáš.

Na okruhu se o víkendu představil také jezdec Martin Semerád, kterému právě Ceplecha dělal v létě navigátora při Rally Bohemia. Od tragédie se Semerád neúčastnil žádných závodů, po čtyřech měsících se vrátil mezi řev motorů až v Sosnové.

Výsledky ZDE: Jedenácté Setkání mistrů úspěšně v cíli