Najít herní automat dá na Českolipsku práci, se změnou legislativy jich meziročně ubyla zhruba polovina. Například v Zákupech měli ještě loni tamní provozovatelé povolenku na dohromady čtyřicet automatů, videoloterijních terminálů a dalších lákadel pro gamblery. „Žádnou žádost jsme pro letošní rok neobdrželi,“ říká Gabriela Štummerová z hospodářsko-správního odboru města. Nulu hlásí oproti loňsku také Okrouhlá.

Pomyslným Las Vegas regionu je tradičně Česká Lípa. Téměř dvě třetiny na okrese evidovaných přístrojů jsou právě zde. Meziročně se jejich počet rovněž značně zredukoval. Ze 411 kusů vloni je letos jen 283. Druhou příčku blikající hitparády obsadila Mimoň s dvaasedmdesáti automaty, před rokem jich zde bylo sto jedenáct. Podle dat Deníku jsou herní přístroje po zhruba deseti kusech dále v Kamenickém Šenově, Jablonném v Podještědí a ve Cvikově.

CELOREPUBLIKOVÝ STAV

Přestože už více než rok platí přísný zákon proti hazardu, na počtu automatů v českých, moravských a slezských obcích se naplno projevil až nyní: zatímco loni v únoru bylo v zemi povoleno 57,5 tisíce „jednorukých banditů“, nyní je to 31 tisíc. Deník to spočítal z údajů Ministerstva financí ČR.

„Pokles je dán tím, že dobíhá platnost povolení vydaných podle starého zákona o loteriích,“ komentuje čísla Filip Běhal z tiskového odboru ministerstva.

Zjednodušeně řečeno: na konci roku 2016 (těsně předtím, než vstoupil v platnost přísnější zákon o hazardních hrách) se provozovatelé předzásobili povoleními. Ministerstvo jim je muselo vydat, ale činilo tak jen na dobu jednoho roku. Ta nyní vypršela.

Maxovská náves před demolicí ruiny.
Miliony Čechů utekly z vesnic do měst. Odkud nejvíc?

Ještě jeden hromadný úbytek automatů nastane ke konci února, kdy povolení skončí 12 692 přístrojům.

„Na základě doporučení adiktologů a psychologů se ministerstvo financí zaměřilo na snížení počtu provozoven, které znamená zásadní snížení dostupnosti hazardních her,“ hodnotí dopady zákona Běhal.

Obezita. Ilustrační foto.
Češi jsou nejtlustší v historii. Děti nevyjímaje

Resort si pochvaluje, že počet heren, kasin, restaurací a dalších míst, kde se dá hrát, klesl z původních šesti tisíc už také zhruba na polovinu.

„V příštím roce očekáváme další pokles k cílovému stavu přibližně dvou tisíc provozoven,“ dodává Běhal.

Naprostá většina automatů zmizela už z barů a restaurací: je jich tam aktuálně 268, povolení poslednímu vyprší ke konci roku 2019.

Jan Amos Komenský
Po kom je pojmenováno nejvíc ulic v zemi: Komenský vítězí nad Husem a Tyršem

Ministerstvo nyní povoluje hazardní přístroje už jen podle přísnějšího zákona. Do současnosti takto zatím posvětilo šest tisíc nových automatů.

„V regulaci přebujelého hazardu byla uražena již dlouhá a zásadní část cesty,“ hodnotí čísla Martin Svoboda, předseda sdružení Občané proti hazardu. „Hotovi ale rozhodně nejsme. V době, kdy v České republice existovalo hodně přes sto tisíc automatů, bylo naším cílem snížení jejich počtu na tenkrát iluzorních deset až dvacet tisíc. Od těchto čísel již nejsme daleko.“

Nicméně jak dodává, stále ještě není dořešena ochrana lidí před vznikem a rozvojem patologického hráčství, není vysoutěžený registr gamblerů, který má zamezit hraní osobám v bankrotu nebo na sociálních dávkách.

„Také není uspokojivě dořešeno hraní na internetu,“ uzavírá Svoboda z Občanů proti hazardu.