Speciální služba, kterou využívají českolipští senioři, je ohrožená. Kvůli nedostatku financí může skončit Autosenior, kterým staří občané jezdí nejen k lékaři, ale i za nákupy nebo ke známým.
Dva roky provozovala Lenka Hertampfová Autosenior jako podnikatelka. Za cestu po České Lípě platí senioři paušál třicet korun. „Bohužel, tržby nepokrývají náklady, a tak jsme se snažili žádat o dotace. Přispěla nám jenom Česká Lípa a jedna firma,“ říká Lenka Hertampfová.
Protože jako podnikatelka neměla šanci získat grant, rozhodla se založit občanské sdružení Podzim života, které bude tuto službu poskytovat.
„Měli jsme podané tři žádosti, ale všechny byly zamítnuty. Nejvíc mě mrzí, že ani Liberecký kraj nás nepodpořil,“ posteskla si.
„Práce mě baví a nechci ji ukončit, ale nevím, kam se mám obrátit. Lidé se mě ptají, co bude dál, pár se jich i rozplakalo, když jsem jim řekla v jaké jsem situaci,“ pokračuje.

Zvýšit cenu ale nechce, protože pak by se dostala na úroveň běžné taxislužby.
O službu Autosenioru je opravdu velký zájem. Za dva roky přepravila 6 600 pasažérů. Raději jedou autem až na místo, než aby čekali na sanitku a pak dlouho jezdili, protože rozváží další pacienty i do okolních obcí.
„Kdyby služba skončila, byla by to velká škoda. Jak k ní byli zpočátku skeptičtí, tak postupem času si ji oblíbili a spoléhají na ni,“ hodnotí Vilemína Kusá, vedoucí Penzionu s pečovatelskou službou v Dolní Libchavě. Lidé jsou spokojení nejen proto, že se dostanou, kam potřebují, ale dostávají od Lenky Hertampfové i psychickou podporu a pomoc.
Náklady na provoz této speciální taxislužby jsou ale neúprosné. Občanské sdružení se bude muset koncem měsíce rozhodnout, co dál. V úvahu připadá možnost omezení služby jen na několik dní v týdnu. Přitom ale stále chtějí shánět prostředky na provoz.
Do konce roku potřebují sehnat sto tisíc korun. „Oslovila jsem i podnikatele z Českolipska, zatím ale nemám žádnou odpověď,“ líčí Lenka Hertampfová. Požádat chce i o granty.

Další zprávy z regionu najdete zde