Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se obává narušení hospodářské soutěže. „ÚOHS oznámil účastníkovi řízení, že spojení vzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže,” uvedl pro server Novinky mluvčí Úřadu Kristián Chalupa.

Sdílí stejné obavy také malé pekárny?

„Naopak,“ potvrdil Deníku jeden z největších hráčů na regionálním trhu s pečivem, majitel sítě pekáren a cukráren Jiří Bláha.

„Z mého pohledu není rozhodně čeho se obávat, spotřebitel rozhodne sám podle nabízené kvality ,“ říká muž, který na trhu působí od roku 1990 a za svou práci získal loni ocenění Živnostník roku Libereckého kraje.

„Další pozitivní věc je, že vstup velkého hráče na trh srovná ceny,“ řekl Bláha. Ty jsou podle něj u pečiva dlouhodobě podhodnocené. Podle něj za to mohou řetězce, které tlačí ceny uměle dolů. „Obecně je u nás většina spotřebního zboží dražší než za hranicemi. Jen u pečiva je to desetkrát méně, než je reálná cena,“ tvrdí Bláha.

„Do jednoho rohlíku se musí promítnout celý proces. Od výsadby obilí, mletí mouky, přípravy těsta v pekárně - kynutí, ručního formování, pečení, po distribuci a prodej. Naši pekaři pečou v noci, prodavačky jsou na krámech už kolem třetí, aby vše připravily a nabídly brzy ráno po otevření zákazníkům. A to všechno za dvě koruny?“ vysvětluje cestu pečiva na náš stůl Jiří Bláha.

Podle něj jsou nízké ceny důsledkem nízkého ohodnocení lidí v pekárnách. A špatné kvality konkurence. „Věřím, že firmy, které žijí z podstaty, zaměstnávají lidi na černo, tedy bez daňových odvodů, a neváhají používat špatné a prošlé suroviny, se konkurence obávat mohou. My ale ne,“ zdůrazňuje Bláha.

S jeho postojem se ztotožňuje i majitel Maškova pekařství Vladimír Hejral. „Pro nás malé výrobce to nic zásadního znamenat nebude. Do supermarketů se stejně nedostaneme, i když to řetězce často deklarují. Tam už to drží velcí výrobci a jestli to bude ten nebo někdo jiný, myslím nehraje podstatnou roli. My sázíme na regionální prodejny, v tom je pro nás cesta,“ vysvětluje.

„Jediné, co by nás mohlo ohrozit, je, kdyby zasáhla i do ceny mouky. Tam už by to bylo podstatné. I když na druhou stranu, zase tak veliký vliv zřejmě nemá,“ uvažuje majitel pekárny Maškovo pekařství„Cena žita se zvedá už tak, ale celožitný chleba tvoří jen malou část výroby a pšenice jde naopak mírně dolů,“ vysvětluje. Cenu surovin a práce ale už dávno převýšily ceny energií,“ argumentuje Vladimír Hejral.

Stejně jako Jiří Bláha se i majitel Maškova pekařství Vladimír Hejral domnívá, že pekárenské výrobky jsou dnes pod cenou a vstup nového hráče na trh by mohl malým pekařům prospět. Pro spotřebitele by to ale i tak nemělo znamenat nic drastického. „Pokud dojde k nárůstu ceny, odhaduji, že by to mohlo být tak 20 procent. Bochník kvalitního chleba by tak mohl podražit zhruba o pět korun,“ dodává.