Bagry, rozryté cesty, uzavřené průjezdy, buňky pro dělníky, stavební ruch a pokácené stromy. Se začátkem prázdnin se v samém srdci Nového Boru začaly dít velké věci. Odstartovala hlavní etapa rekonstrukce centra města v nejhezčí části novoborského náměstí Míru.

Stavební ruch „na jejich náměstí" a zejména právě pokácení stromů přitom vyděsily celou řadu obyvatel. „Máme strach. Dějí se tu podivné věci. Kope se v části náměstí, kde byla poslední zeleň v centru města. My občané to vůbec nechápeme a kdo má kousek selského rozumu, ten už vůbec ne," popsala svoje pocity Eliška Slámová z Nového Boru, která se obrátila na redakci. Podle ní se v Novém Boru kvůli rozrytému náměstí mluví i o zradě či podvodu.

Město ale ve skutečnosti pouze pokračuje v celkové rekonstrukci centra města, rozvržené do několika let. Po Kalinově ulici nyní přišla řada na hlavní náměstí.

„Rekonstrukce, která začala na náměstí, zahrnuje i obnovu částí, které nejsou běžně vidět. Takže se dělá také rekonstrukce kanalizace, natahuje se nové vedení osvětlení a inženýrské sítě budou měnit i další majitelé, jako například Severočeská vodárenská," vysvětlil novoborský starosta Jaromír Dvořák aktuální stav na náměstí.

Starosta také potvrdil, že rekonstrukce této části náměstí proběhne podle kompromisního návrhu, který v dubnu přijalo novoborské zastupitelstvo. To znamená, že vzniknou pouze šikmá parkovací stání v části náměstí, kde stojí dům po Bedřichu Egermannovi, slavné novoborské osobnosti. „V části od sklářského muzea až po restauraci La Plaza parkovací místa nebudou," potvrdil starosta.

O podobu této části náměstí a zejména nutnost parkovacích míst se vedly v Novém Boru letos na jaře diskuse. Vyústily nakonec ve zmíněný kompromisní návrh.

Lidé v Novém Boru se také nemusí bát, že je město připravuje o jejich zeleň, po dokončení rekonstrukce by jí v této části náměstí mělo být ještě víc. „Odstranily se pouze dřeviny, které byly odborně posouzeny jako náletové nebo za zenitem své životnosti. Bude ale provedena obnova záhonů, keřů a vysadí se ještě více stromů, než se pokácelo," ujistil Jaromír Dvořák. „Doteď se před muzeem parkovalo podélně po obou stranách komunikace, ale teď tam už žádné parkovací stání nebude a ještě se přidá zeleň před městským úřadem, takže opravdu zeleně co do množství bude na náměstí víc."

Novoborské zřejmě nejvíce vyděsily právě pokácené dřeviny. „Místo vůně stromů dnes čmucháme benzín a naftu," stěžovala si Eliška Slámová. Pokácení dřevin ale vychází z odborného posudku Národního památkového ústavu. „Sám těžce nesu pokácení jednoho ze stromů, olivy, jediné olivy, která tu byla, protože člověk byl na ni celé roky zvyklý," přiznal novoborský starosta. „Ukázalo se ale, že byla podsolená a neměla prakticky žádné kořeny a kdyby se nepokácela, rekonstrukce by tu probíhat nemohla. A Nový Bor si lépe vyhlížející náměstí zaslouží."

Lavička Václava Havla v Boru• dílo architekta Bořka Šípka, které už stojí například v Barceloně, Dublinu či Praze má vyrůst také v Novém Boru
• na přípravách její instalace se pilně pracuje, řeší se například, jaký bude mít podklad (aby nepoškodil lípu uprostřed náměstí) a vyřizují se formální náležitosti s Knihovnou Václava Havla, která je držitelem licence