Nejsem sponzor městské policie Česká Lípa. Samolepky s tímto nápisem dostávali včera řidiči, kteří si v centru České Lípy nechali poradit. Na šesti „kritických" místech je hlídky dobrovolníků upozorňovali, že v daných zónách není dobré parkovat, pokud se chtějí vyhnout botičce a pokutě od městské policie.

Dnem bez pokut tak včera i na veřejnosti začala oficiálně fungovat českolipská „stínová městská policie", která má na facebooku už přes sedm stovek podporovatelů. Někteří z nich se včera proměnili v dobrovolníky, kteří řidiče upozorňují.

Dobrovolníci ve středu v České Lípě radili řidičům, kde nemají parkovat, aby nedostali botičku od městské policie. Podle nich by takto měli postupovat i skuteční strážníci. „Děkuji vám. Ještě že jste mi to řekli. Neznám to tady příliš dobře a o pokutu opravdu nestojím," děkoval včera dobrovolnické hlídce u okresní správy sociálního zabezpečení jeden z řidičů, jehož auto mělo poznávací značku Královéhradeckého kraje.

Nedbal dobré rady

Ne všichni řidiči ale dobře míněných rad uposlechli. „V areálu nemocnice před hlavním vchodem jeden řidič nedbal rady naší hlídky a jeho bílá felicie dostala krátce poté botičku," popsal Karel Šiktanc, hlavní organizátor celé akce.

Dobrovolníci byli k řidičům přívětiví. „Upozorňujeme, že máme akci Den bez pokut. Ptáme se, jestli vědí, že je tu zákaz stání a žádáme je, jestli by mohli přeparkovat," popsala postup Barbora Španielová, která byla součástí hlídky v Zámecké ulici.

Kromě řidičů, kteří uposlechli rady hlídek, kvitovali akci často i další lidé. „Myslím si, že to je užitečná věc. Tady se totiž botičky a pokuty dávají podle známostí. Tři dny tady na ulici stálo BMW a žádnou botičku nedostalo, přitom to mají na kamerách. Pak sem přijede dodavatel a jsou tady hned. I blesk je pomalejší než oni," řekl majitel jednoho z obchodů nedaleko „kritického místa".

Dobrovolníci ve středu v České Lípě radili řidičům, kde nemají parkovat, aby nedostali botičku od městské policie. Podle nich by takto měli postupovat i skuteční strážníci. Jsou tu značky

Lidé ale měli i jiné názory. „Každý by si to měl hlídat sám, neboť značky upozorňující na zákaz vjezdu nebo zákaz stání tu jsou. A značky se učí v autoškole. Kdo to nerespektuje, ať tedy vůbec nejezdí," uvedla studentka Barbora Hlobeňová.

Skutečná městská policie už dříve snahy „stínových kolegů" zpochybnila. „Vnímáme to jako snahu se zviditelnit. Řidiči, kteří přijíždí do centra města už o zónách zákazu stání vědí nebo je na ně upozorní dopravní značky," reagovali strážníci už dříve.

Včerejší den bez pokut probíhal za velkého zájmu médií. Kromě píšících novinářů se o stínové strážníky zajímalo také několik televizních štábů, včetně televize ARD.