Dokončovací práce na zrekonstruovaném Sportareálu plným tempem finišují. Už v neděli se areál otevře veřejnosti a hned následující den budou moci zájemci vyzkoušet nové atrakce v bazénu. Rekonstrukce začala v srpnu 2006 a město za ni zaplatí rekordní částku 300 milionů korun.
Zajímavostí je propojení vytápění a chlazení prostřednictvím kogenerační jednotky. „Zbytkové teplo z bazénu je využité na chlazení,“ přiblížil Martin Borovička, generální ředitel dodavatele stavby, společnosti Syner. Zároveň prozradil, že tento nový objekt přihlásí do soutěže o Stavbu roku.


Bazén je plný atrakcí pro děti


Kromě pětadvacetimetrového plaveckého bazénu se šesti drahami budou moci návštěvníci využít i výukový bazén pro děti o velikosti 6x9 metrů s hloubkou vody 70 až 90 cm a dětské brouzdaliště o ploše 25 metrů čtverečních s hloubkou vody 30 cm. „Návštěvníci zde najdou vířivku, relaxační bazén s podvodní masáží o ploše 100 m2 a divokou řeku s protiproudem,“ vypočítává další atrakce Jolana Nebřenská, pověřená řízením odboru rozvoje, majetku a investic. Děti pak jistě ocení novou dvouskluzavku a 64 metrů dlouhý tobogán s dojezdovým bazénkem.
Zázemí této části tvoří šatny s kapacitou 300 skříněk, přilehlá horká pára, osušovna a ošetřovna s místností pro plavčíky. Bazén je vhodný nejenom pro rekreační koupání, ale mohou se tu pořádat plavecké závody. „Ty první se zde uskuteční již v červnu,“ prozrazuje místostarosta Jan Stejskal.
Placení za návštěvu bazénu je vyřešené pomocí odbavovacího systému. „Každý návštěvník při vstupu obdrží na recepci náramek s čipem, pomocí něhož ovládá skříňku v šatně, může využít jakoukoliv službu v bazénové části, a to včetně nákupu občerstvení v bufetu. Na čip se zaznamenávají délka pobytu i veškeré platby za využité služby, které návštěvník uhradí při odchodu v recepci, kde odevzdává náramek,“ popsala starostka Hana Moudrá.


Servis pro všechny generace


V části bazénu najdou vyžití příslušníci všech generací, od nejmenších až po seniory. „Bude tu probíhat výuka plavání pro děti mladšího školního věku, kurzy pro rodiče s kojenci, plavání rodičů s dětmi ve věku tři až pět let, zdokonalování plavání pro děti i dospělé, připravujeme speciální dny s lektorem, které budou vymezené pro seniory, a samozřejmě i cvičení aquafitness s hudbou koncipované jako zdravotní cvičení,“ vyjmenovala ředitelka příspěvkové organizace Sport Česká Lípa Iveta Žižková. Veškeré služby bude zajišťovat proškolený personál.


Na zimním stadionu budou koncerty


Kompletní rekonstrukcí prošel také zimní stadion. „Součástí této přestavby bylo vybourání stávající ledové plochy, byla vybudována nová podkladní deska a rozvody chlazení pod ledovou plochou v celkové délce dvacet kilometrů,“ popisuje koordinátor investičních akcích města Petr Tadlík.
Stadion je vybavený novými mantinely, bezpečnostním sklem kolem celé ledové plochy a novými sklápěcími plastovými sedačkami. Hlediště má kapacitu pro 1 200 diváků. „Nad ledovou plochou je nainstalovaná vysoušecí technologie, která zabrání kondenzaci páry, a také akustické desky, které umožní využít prostor pro koncerty,“ pokračuje Petr Tadlík.
Pokladna pro návštěvníky ledové plochy je pak umístěna v hlavním vestibulu, kde je i brusírna bruslí, ošetřovna a obchod se sportovním zbožím přístupný i z venkovního prostoru.
O sportovní akce v areálu nebude podle představitelů města nouze. Diváci shlédnou 7. srpna hokejový zápas mezi Ústím nad Labem a Pardubicemi.
„Při stavbě areálu jsme pamatovali také na zdravotně handicapované občany. Do celého areálu je tak zajištěn bezbariérový přístup buď pomocí osobního výtahu nebo plošin na bocích schodišť,“ připomněla starostka.