Na vlastní kůži zažít, jaké pocity měla legendární čtyřka z Liverpoolu, když se objevila na podiu a sálem se rozlehl jekot hysterických fanynek, bude moci každý, kdo od konce dubna zavítá do Mimoně. Právě sem po Praze a Brně míří výstava Beatlemánie. O ní se mluví jen v superlativech a na kontě má statisíce návštěvníků. Mimoňský Kulturní dům Ralsko se na téměř půl roku změní ve svatyni nejen fanoušků Beatles, ale i těch, kteří mají rádi starý český bigbeat.

„Vystaveno bude na pět set exponátů. Kromě těch, které odkazují na historii samotné kapely či mají souvislost s Beatles a s počátky bigbeatu u nás, tu budou i věci připomínající život v šedesátých letech minulého století,“ předeslala Helena Jakešová, vedoucí odboru kultury MěÚ Mimoň, jenž celou akci organizuje.

Výstavu, která začne 27. dubna a potrvá do 21. října, bude poutat obří žlutá ponorka zabírající téměř celé foyer kulturního domu. Srdce expozice bude v hlavním sále. Jeho uspořádání umožnilo nezvyklé pojetí. „Výstavní prostory budou na půdorysu LP desky rozčleněné do jednotlivých sekcí, u nichž si budou moci lidé sami zvolit, v jakém pořadí si je prohlédnou,“ řekla Helena Jakešová.

Chybět nebude nahrávací studio, kde si návštěvníci sami namixují hudbu. Do něj se dostanou přes podium. V momentě, kdy na něj vstoupí, ozve se řev hysterických fanynek. Na plátně ve smyčce poběží Perný den. Takzvaný bílý pokoj bude věnovaný odkazu Johna Lennona. Bez povšimnutí jistě nezůstane sekce s dobovým oblečením, které si budou moci návštěvníci vyzkoušet.

Fotografie, propagační videa nebo proslovy zase přiblíží život příznivců Beatles v socialistickém Československu. Klub Cavern pak nabídne ucelený pohled na hudbu 60. let v Československu. „Petr Janda nám přislíbil zapůjčit kytaru, s níž nahrál legendární LP desku Želva. Exponáty připomínajícími počátky bigbeatu u nás přispěje třeba i Radim Hladík nebo Viktor Sodoma,“ doplnil starosta Mimoně František Kaiser.

Dojmy z výstavy budou moci lidé za čerstva napsat na zeď Johna Lennona, která bude umístěná před kulturním domem.