Téměř šest kilometrů je dlouhá Skalice u České Lípy. Protíná ji úzká silnice, která je dopravní tepnou nejen pro místní řidiče, ale i pro ty z okolních vesnic. Kvůli přibývajícímu počtu stálých obyvatel ve Skalici vzrůstá i počet projíždějících aut, která často nedodržují povolenou rychlost. Na silnici nejsou žádné retardéry, měřiče rychlosti ani semafory. V celé obci je jen jediný přechod pro chodce.

Největším problémem je ale chybějící chodník podél zmíněné silnice. Jen malý kousek bezpečného místa je v centru mezi oběma budovami školy a obecním úřadem. A tak každý den po krajnici vytížené silnice vodí rodiče děti do místní školky. Před ní se navíc ráno hromadí auta, která nemají pořádně kde zaparkovat.

Chybí parkoviště i přechod

,,Dopravní situace u mateřinky je choulostivá. Každé ráno stojí před školkou v křižovatce hodně aut, rodiče přecházejí s dětmi po silnici, kde žádný přechod není. Kousek nad školkou je další nebezpečný úsek, kde není na chodce vůbec vidět. Navíc tam do silnice zasahuje pískovcová skála, která se sesouvá. Všechny problémy chceme vyřešit v připravovaném projektu,“ řekl starosta Skalice u České Lípy Jiří Löffelmann.

Mateřská škola ve Skalici dlouhá léta fungovala ve dvou samostatných objektech, které od sebe byly vzdálené více jak kilometr. To přinášelo zaměstnancům velké organizační problémy, a tak se školky sloučily k letošnímu září do jedné budovy. A to některým rodičům přineslo nemalé komplikace.

„Obrátila se na mně asi desítka rodičů, kteří si stěžují, že musí vodit děti do školky daleko delší cestu než dříve. Některé rodiny nemají auto, takže s ratolestmi chodí pěšky podél silnice. Kromě stavby chodníku u školky tak musíme vyřešit i bezpečný způsob dopravy těchto dětí do mateřinky. Přemýšlíme o zavedení speciální autobusové linky,“ doplnil Jiří Löffelmann.

V rámci projektu, který by měl dopravní situaci u mateřinky vyřešit, zamýšlí obec postavit u ní chodník, přechod pro chodce a parkoviště.

Součástí stavby by mělo být také ošetření pískovcové skály, která zasahuje do přilehlé komunikace. „Moje idea je navázat po této stavbě dál a ve Skalici takřka po celé její délce vybudovat chodník na jedné straně komunikace. Všechno ale záleží na financích,“ řekl starosta.

Oba chodníky se propojí

Žádost o dotaci si chce podat obec do Státního fondu dopravní infrastruktury. Podle Lukáše Hrádka, který s přípravou projektu obecnímu úřadu pomáhá, je v něm ale mnoho položek, na které se dotace vztahovat nebude. Mezi ně patří například úprava pískovcové skály nebo vybudování nového veřejného osvětlení. Větší část peněz potřebných na stavbu proto půjde z obecní kasy. Celá stavba bude stát několik milionů. S realizací projektu chtějí začít příští rok.

„Podobný plán mají i v nedalekém Novém Boru. Chtějí vybudovat chodník až k podchodu u obchvatu města. Silnice tam odděluje Nový Bor a Skalici od sebe. Na tomto místě by chtěli Skaličtí navázat a svést chodník až k nedaleké školce. Obě obce se tak propojí,“ vysvětlil Lukáš Hrádek.

Kromě tohoto spojení se připravuje ještě další. V budoucnu by se měla opravit panelová cesta u čističky odpadních vod, která stojí mezi Novým Borem a Skalicí. Plánuje se tam výměna starého povrchu za nový hladký asfalt. Cesta by tak mohla do budoucna sloužit jako cyklostezka.