Lidé z Nového Boru a Okrouhlé, kteří trpěli střevními potížemi kvůli kontaminované vodě letos v srpnu, nemají šanci na finanční odškodnění za zdravotní problémy nebo ušlý zisk.

Vyplývá to z verdiktu policie, která odložila vyšetřování trestního oznámení pro obecné ohrožení. Oznámení na neznámého pachatele v souvislosti ze znečištěním vody podal starosta města Nový Bor Jaromír Dvořák letos na konci srpna. „Bohužel je to tak. Když není pachatel, nelze žádat o odškodnění," konstatoval novoborský starosta.

Policie se vyšetřováním případu zabývala přesně od 22. srpna do 7. září. Po šestnácti dnech potom oddělení hospodářské kriminality v České Lípě případ odložilo s odůvodněním, že „nebyly zjištěny žádné příčiny znečištění lidským zaviněním a existuje předpoklad, že ke znečištění mohlo dojít působením přírodních vlivů".

Pro doplnění vysvětlení mimo jiné uvádí dvě kontroly lokálních zdrojů vody v Novém Boru, a to v objektu penzionu Pelikán a areálu bývalého ZPA, v nichž nebylo zjištěno žádné znečištění.

„Odložení vyšetřování ze strany policie mě samozřejmě zaskočilo. Pro nás všechny by bylo dobré, aby se zdroj znečištění odhalil především proto, aby se situace v budoucnu už nikdy neopakovala," doplnil Dvořák.

Voda na některých místech v Novém Boru a Okrouhlé obsahovala koliformní bakterii Escherichia Coli v míře vysoko nad povolenými limity. Bakterie může způsobovat střevní potíže, ve městě i malé obci u Nového Boru jimi trpěly stovky lidí.

Zdroj nákazy se v Novém Boru podle starosty i nadále hledá. Zájem na tom má mít i vodárenská společnost SČVK. „Minulý týden jsem absolvoval schůzku s oblastním ředitelem vodárenské společnosti, ubezpečili mě, že mají eminentní zájem na tom, aby se vyšetřil zdroj nákazy," informoval novoborský starosta. SČVaK podle něj věří, že původ znečištění je v některém z lokálních zdrojů.