Do vesničky na kraji Českolipska míří od jara do podzimu tisíce turistů na místní hrad a parkují doslova, kde se dá. Vedení obce proto plánuje vybudovat centrální parkoviště téměř na okraji Bezdězu.

Parkování obec v minulosti řešila pronájmem vhodných ploch přímo ve svém centru. Auta turistů putujících na hrad tak kromě prostoru pod místním rybníkem stála i podél silnic. „Nebyl to nikdy ideální stav, ale nic jiného nám nezbývalo," říká starosta Bezdězu Jaroslav Cinkl.

Po loňských komunálních volbách nové zastupitelstvo vypovědělo nájemci parkovacích ploch smlouvu a začalo připravovat vznik centrální parkovací plochy. „I když územní plán na zřízení tohoto parkoviště pamatuje, nikdy se nepodařilo plány realizovat," dodává starosta. Pozemek, kde by centrální parkovací plocha měla vzniknout, je nyní v soukromém vlastnictví. „Do rozpočtu na letošní rok jsme prosadili jeho nákup. Nicméně bude potřeba ještě vyřídit celou řadu formalit a povolení, proto jsme nuceni i letos znovu najít nájemce parkovacích ploch v centru obce," podotýká Cinkl.

Během letošní turistické sezony tak ještě návštěvníky žádné změny v parkování nečekají.

Zastupitelé Bezdězu novému nájemci, kterého budou vybírat v nejbližších dnech, stanovili i ceny parkovného. Kromě peněz z pronájmu půjde o obecní kasy také 20 procent z každého prodaného parkovacího lístku.