Zabalené v pečícím obalu je možné je ráno strčit do trouby a nechat chvilku dopéct. Výsledek? Snídaně s nejlepším potravinářským výrobkem v Libereckém kraji pro rok 2013.Toto ocenění v sobotu během Krajských dožínek v Brništi převzali zástupci společnosti Jizerské pekárny. Česká Lípa, kde firma své bezlepkové loupáky k dopečení vyrábí, se tak opět může pyšnit, že je městem, kde nejlepší výrobek vzniká.

„Naší motivací bylo nabídnout něco, kde výraznou užitkovou hodnotou bude čerstvost. Tak vznikl nápad na bezlepkové loupáky k dopečení," popsal Roman Kozák, ředitel Jizerských pekáren. Bezlepkovým výrobkům se firma ve svém českolipském závodě věnuje už od roku 1995.

Do Brniště přijel i „otec" babyboxů 20 tisíc korun, které „vybojovaly" bezlepkové loupáky k dopečení za vítězství ve své kategorii „Potraviny pro zvláštní výživu", se Jizerské pekárny rozhodly věnovat občanskému sdružení Babybox pro odložené děti Statim, které vybírá příspěvky na zaplacení babyboxu v České Lípě. Symbolický šek proto přímo v Brništi převzal předseda sdružení a duchovní otec českých babyboxů Ludvík Hess. V krátké době byl tak už podruhé na Českolipsku a čeká ho to znovu 19. září, kdy se slavnostně spustí českolipské zařízení do provozu.

Vítězství získaly loupáky v konkurenci čtyřiapadesáti dalších výrobků kraje. Zajímavostí je, že titul „Výrobek roku" budou moci pro loupáky používat Jizerské pekárny po dobu dvou let, na tak dlouho se titul uděluje.

Bezlepkové loupáky se staly nejen absolutním vítězem, ale vyhrály také ve své kategorii pro „Potraviny pro zvláštní výživu". Staly se tak jedním z pouhých dvou výrobků, které dokázaly triumfovat ve své kategorii a které pocházejí z Českolipska.

Originální zmrzlina

Tím druhým výrobkem jsou už dlouho známé zmrzliny ze Stráže pod Ralskem, které tu už několik let připravuje firma Heinrich Valentin Schwarzkopf podle nápadů a díky umění Ivany Jablonovské. Jejich stánek se zmrzlinou patřil v areálu Lesní zátiší, kde Krajské dožínky vrcholily, k nejobletovanějším.

Dožínkovou slavnost v Brništi odstartovalo v sobotu v poledne Díkuvzdání Bohu za úrodu, které se konalo v kostele sv. Mikuláše nad návsí v Brništi. Už tohoto duchovního startu celých dožínek se účastnil hejtman Martin Půta i s manželkou a svými dcerami nebo náměstek hejtmana Josef Jadrný.

Po Díkuvzdání následoval dožínkový pochod. Jeho čelo patřilo folklóru, do kroku hrála kutálka. Druhou část průvodu tvořily traktory, kombajny a další zemědělská technika. Byla to i její oslava.

Ředitel pekáren: Na nové nápady máme desetičlenný inovační tým

V rámci oceňování potravinářských výrobků roku v Libereckém kraji patří mezi vůbec nejúspěšnější firmy. Soutěž Jizerské pekárny ovládly už několikrát. Letos se jim to díky bezlepkovým loupákům k dopečení podařilo znovu. Česká Lípa je tak znovu místem, kde vzniká nejlepší potravinářský výrobek roku. Na otázky, týkající se výroby bezlepkových loupáků, odpovídal krátce po slavnostním vyhlášení v Brništi ředitel Jizerských pekáren Roman Kozák.

Jak dlouho vyrábíte bezlepkové loupáky v pečícím sáčku?

Je to čerstvý výrobek. Je asi zhruba rok na trhu. Hledali jsme něco, co by svou čerstvostí mohlo oslovit zákazníky, proto jsme zvolili možnost prodávat ho v pečícím sáčku, a proto je tento výrobek předpečený. Zákazník si ho doma dopeče. Význam pečícího sáčku je ještě jeden: chrání výrobek před vysušením během dopékání.

Máte i další výrobky, které prodáváte v pečícím sáčku?

Na trh jsme uvedli celou sérii bezlepkových výrobků v pečícím sáčku. Kromě loupáků je to tmavý i světlý bezlepkový chlebík a bezlepkové žemle. Je to celá řada, kterou nyní prodáváme prostřednictvím jednoho obchodního řetězce.

Jak vlastně vznikl nápad na bezlepkové loupáky k dopečení. Máte na to v pekárně nějaký „vývojářský tým"?

Bez toho by to nešlo. Loupáky se nám osvědčily jako jeden z bezlepkových produktů samostatně už v předchozích letech, už hotové, bez pečícího sáčku. Teď jsme ale chtěli zaujmout nějakou další užitnou hodnotou, a to byla právě čerstvost. Tím dopečením doma se zákazník dostává k podobné kvalitě, jakou my známe, když u nás v pekárně něco vytáhneme z pece.

Pokud jde o ten tým, každý měsíc se scházíme v počtu asi deseti lidí, nazýváme to „inovační komise" a probíráme tam právě veškeré inovace a informace týkající se současných potravinářských trendů v našem oboru. Vše samozřejmě v souvislosti s naší výrobou.

Výrobky roku 2013 Libereckého kraje:

Kategorie Maso a masné výrobky: výrobek Bělská ořechovka, výrobce Podkrkonošská uzenina s.r.o.

Kategorie Zmrzliny a smetanové krémy: výrobek Smetanové krémy, výrobce Heinrich Valentin Schwarzkopf

Kategorie Pekařské výrobky: výrobek Horský chléb, 600 g, výrobce Jaroslav Schneider a spol., Pekárna Tanvald

Kategorie Cukrářské výrobky: výrobek Kávový banánek se šlehačkou, 60 g, výrobce Jizerské pekárny spol. s r.o.

Kategorie Sladidla, cukrovinky, čokoláda: výrobek KARAMEL – POLEVA, 400 g, výrobce Radka Mayerová, Grika

Kategorie Nealkoholické nápoje: výrobek Brusinka – ovocný nápoj, výrobce Moštovna Lažany, výroba nápojů, spol. s r.o.

Kategorie Ovocná vína a medovina: výrobek Kitl medovina, výrobce Kitl s.r.o.

Kategorie Potraviny pro zvláštní výživu: výrobek Loupáky v pečícím sáčku bezlepkové k dopečení, 240 g, výrobce Jizerské pekárny spol. s r.o.

Kategorie Pivo: výrobek Rohozec X, tmavá desítka, výrobce Pivovar Rohozec, a.s.

Kategorie Biopotraviny: výrobek BIO ovčí mléko pasterované, výrobce Josef Pulíček, Farma Pěnčín

Kategorie Soukromé farmy: výrobek Tvaroh ochucený vanilka Jako od babičky, výrobce Jiří Vrkoslav, Farma Dolenec