Odstranění pyrotechnické zátěže bývalého vojenského prostoru Ralsko bude trvat ještě několik desítek let. Nyní se o něj starají pyrotechnici Vojenských lesů a statků Mimoň. Mají také nežádoucí „pomocníky“, a to sběrače kovů.
„Sběrači sem jezdí, vykopávají letecké bomby, pro které pak my jezdíme do kovošrotu,“ řekl Josef Paninský, velitel trhací jámy Židlov. Postup je takový, že sběrači schovají munici mezi železo a odevzdají je. Ve Stráži pod Ralskem pracují na třídění kovového odpadu odsouzení, kteří munici separují, protože se nesmí dostat do tavicí pece.
„Poslední případ se stal v Hradci Králové. Tam nevybuchlá munice zničila pec,“ uvedl Josef Paninský. „Jsou bohužel nepostižitelní, protože tvrdí, že nevědí, že odevzdávají munici.“
Problém dokumentuje případem největšího nálezu z poslední doby. „V litině byly ukryté čtyři ostré bomby, devatenáct nábojů ráže sto dvacet pět a jedenáct dalších. Zjistili jsme, že vše nasbírali v Bělé na bývalé střelnici,“ popsal.
Také nález, o němž jsme čtenáře Deníku informovali v úterý, byl poměrně rozsáhlý. „V nádrži pro hasiče byla naházená munice. Vyčistili jsme ji, detektorem jsme prozkoumali okolí a nakonec se nádrž musela vybagrovat. Nalezli jsme tu veškerý sortiment letecké munice, pěchotní munici a prachová zrna,“ upřesnil.
Armáda asanovala bývalý vojenský výcvikový prostor do roku 2004. Pomyslnou štafetu převzaly Vojenské lesy a statky. Munice se chová asi jako kamení na poli. I když je vysbírají, po čase se objeví další.
„Čištění potrvá několik desítek let, ale je třeba zdůraznit, že turisté se ničeho bát nemusí. Turistické trasy a cyklostezky jsou bezpečné, sídelní útvary jsou prohlédnuté,“ připomněl Jiří Janota, ředitel VLS Mimoň.
Jeho slova potvrzuje i starosta Ralska Jindřich Šolc. „Žiji tady delší dobu a nepamatuji tu úraz způsobený municí. Něco jiného je ale vzít si ji domů, dát do svěráku a začít ji rozebírat. To je jistá vstupenka do nebe.“
Zeptali jsme se také hejtmana Libereckého kraje Petra Skokana, zda bude kraj asanovat svých 300 hektarů (Jabloneček, Svébořice a letiště), které převzal?
„Je to i na nás, ale to je důvod, proč se Liberecký kraj zdráhal od státu toto území převzít. Měli jsme požadavek, aby zátěže, které tu vznikly, odstranil stát. Stát se zavázal, že odstraní veškeré ekologické zátěže, které způsobila sovětská armáda.“