Trofeje, které pro medailisty z olympijských her vyrábí už podruhé firma Lasvit, vznikaly v uplynulých dnech ve sklárně Ajeto v Lindavě. Na jejich výrobu přijela osobně dohlížet autorka, biatlonistka Gabriela Koukalová.

„Byla to moje první zkušenost se sklem, bylo to velmi zajímavé, poučné a horké," řekla při představení ceny Koukalová, která vystudovala medailérství a v minulosti už například navrhla kovy pro akademické mistrovství světa v orientačním běhu v Olomouci.

Právě medaili v pohybu má symbolizovat i trofej pro reprezentanty z Ria. „Snažila jsem se ji navrhnout tak, aby se co nejvíce líbila," dodala úspěšná biatlonová závodnice.

„Hlavní inspirací při návrhu designu trofeje pro mě byly zkušenosti z mého studia oboru Ražená medaile a mince. Cílem bylo spojit medaili a pohyb, který je symbolem všech druhů sportu. Základ trofeje je proto designován do tvaru medaile. Z něj se potom line křivka, která svým tvarem znázorňuje pohyb," říká Gabriela Koukalová.

„Medaile často končí uložené v trezoru, my jsme chtěli sportovcům dát něco, co jim bude olympijský úspěch připomínat každý den. Jsem si jistý, že letošních trofejí si budou medailisté cenit stejně jako ti ze Soči. Navíc Gabriela Koukalová sama vybojovala medailí víc než kdo jiný, včetně těch olympijských, takže trofeje budou mít pro sportovce ještě zvláštní hodnotu navíc," uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Lasvit podobně ocenil i medailisty z posledních zimních her v Soči, kteří před dvěma lety získali křišťálovou pochodeň. Má ji doma i Gabriela Koukalová. Lasvit vyrábí na huti sklárny Ajeto v Lindavě každoročně také trofeje pro vítěze Tour de France, nejslavnějšího cyklistického závodu světa.