Herny a hrací automaty k sobě mnohdy přitahují patologické společenské jevy. Nechvalně proslulým se stal novoborský spor o výplatu výhry v baru na Purkyňově ulici. Při takzvaném mačetovém útoku v roce 2011 byli zraněni tři muži a případ se nakonec dostal až k nejvyššímu soudu. V reakci na událost město tehdy zavedlo zákaz heren. „Město Nový Bor má od 1. ledna 2012 vyhlášku zakazující hrací automaty na území města,“ uvedla mluvčí novoborské radnice Radmila Pokorná.

Živá hra v kasínu, například ruleta.
Malý podvod na velké voliče, v kasínu není tvrdý hazard

PÁTRÁNÍ PO RULETĚ

Přes hazard zapovídající vyhlášku je v seznamu povolenek Ministerstva financí několik posledních let v Boru zapsaná jedna automatická ruleta. Vydali jsme se ji najít. Netrvalo to dlouho. „Ruleta je v Pivní pohotovosti, jak byl ten mačetovej útok,“ odpověděl na náš dotaz první náhodný kolemjdoucí.

KONEC HAZARDU V BORU

Segmentový displej vystrčený do historické ulice už žádný jackpot neukazuje. „Vše při starém,“ hlásá nápis na žaluziemi zatemněné výloze podniku. „Budeme ten nápis asi muset sundat,“ krčí uvnitř rameny barmanka. Tady už totiž skoro nic není při starém. Automaty zmizely už dřív, jediné, co se zdejšímu provozovateli podařilo zachovat, byla právě zmíněná ruleta. S trochou nadsázky se podnik stal posledním ostrůvkem hazardu ve městě. I tomu je nyní konec.

Ilustrační snímek
Mimoň chce zpřísnit podmínky hazardu

„Po Vánocích ji odvezli,“ ukazuje barmanka do rohu podniku, kde je místo „kola štěstí“ nový stůl pro šest lidí. Ptáme se jí, kam se ti místní hráči uchýlili. „Jezdí hrát do Lípy,“ odpovídá lakonicky, zatímco na ni z druhé strany jeden z hostů haleká objednávku rumu a zelené. V místě, které se před lety stalo roznětkou boje proti hazardu, se dnes dá už jen opíjet a poslouchat šlágry nabitý jukebox.

NERUŠIL BY TO

Před podnikem potkáváme místního štamgasta Jirku. „Já bych to nerušil, každej si může svoje prachy hodit, kam chce,“ říká. Sám prý občas hrával. „Když jsem měl prachy, tak jsem tam něco hodil, maximálně třeba tři stovky, žádný tisíce,“ vypráví. Dnes už nemá kde hrát, do Lípy se mu nechce. Jirkovi chybí i původní delší provozní doba podniků. Například Pivní pohotovost, před kterou stojíme, má na dveřích napsanou zavíračku v deset večer.

Automaty už zmizely z Nového Boru. Nyní ke stejnému kroku přtistoupila i Stráž.
Game over. V Boru už díky zákazu hazardu není žádný hrací automat

„Aby se člověk mohl v noci bavit, musí na diskotéku, bary maj většinou pozdějš zavřeno,“ radí Jirka na rozloučenou.