Poslední červencovou sobotu kolem desáté večer se dobrodruzi, kteří se nebojí tmy, vydají na 759 metrů vysokou dominantu Lužických hor nad Novým Borem a budou hltat tajemnou atmosféru a výhled rozsvícená města i noční krajinu.

Start v deset

Sraz účastníků nočního pochodu bude tradičně v 21:40 hodin na dětském hřišti v Novém Boru Arnultovicích, na rohu ulic Žižkova a U Vodárny. Výprava bude zahájena úderem desáté hodiny večer po registraci účastníků a zaplacení výstupného 30 Kč za dospělého a 10 Kč za dítě.

Účastníky čeká pestrý program. „U kamzičí studánky bude přichystané občerstvení, které budou podávat lesní žínky a skřítek. Servírovat se budou maminčiny koláče, křišťálová voda z hlubin Klíče, šťáva z lesních plodů a další pochutiny," popisuje za organizátory akce Jan Šmíd ze SKI Polevsko.

Noční výhled

Ticho a šepot ostatních výletníků dá podle něj všem dobrodruhům možnost naslouchat lesním zvukům a noční přírodě. Organizátoři ale také radí: buďte ostražití, cestu ke studánce vám může zkřížit hejkal či potulný mnich. Ochrannou ruku nad vámi bude držet kouzelný páter. Husí kůže vám naskočí po celém těle.

Vesměs se ale s nočním stoupáním na horu Klíč za svitu měsíce spojují jen magické pocity, světelný had ovine celý kopec. „Kdo nezažil, nepochopí. Odměnou pro každého bude neuvěřitelný pohled na noční krajinu, čerstvý vítr na vrcholu, pamětní list a chybět nebude ani překvapení. Vyhlášen a odměněn bude nejstarší a nejmladší účastník, který vystoupal na Klíč po svých a turista z největší dálky od Klíče. Předpokládaný návrat je kolem jedné hodiny nad ránem zpět na hřiště," uzavřel Jan Šmíd.

Akce se mohou zúčastnit i děti v doprovodu rodičů. Pozor na doporučenou výbavu, bez které se nebudete moci zúčastnit: čelovka nebo baterka, kvalitní obutí i oblečení pro případ změny počasí a dostatek sil vyjít nahoru a dolu.

Pořadatelé žádají o potvrzení účasti nejpozději jeden den dopředu tj. do 27.6. na email ski.polevsko@email.cz, přes facebook nebo sms na tel. 604 375 303. V případě nepříznivého počasí se akce přesouvá. Aktuální informace najdete na www.nocnivystupnaklic.estranky.cz. Akce je finančně podpořena z rozpočtu města Nový Bor.

Michael Polák