Původní plány na odbahnění Markvartického rybníka v Jablonném v Podještědí museli místní změnit po srpnových povodních v roce 2010. Ty totiž zničily jak hráz, tak most u vodní plochy. Projektant proto původní dokumentaci obohatil o zabezpečení rybníka proti vylití a rekonstrukci obou prvků. Díky tomu však po opravách nezůstane u rybníka stát původní pískovcová kamenná hráz, což se nelíbí místním lidem. Ti dokonce sepsali petici.

Chtěli jim vyhovět

„Vadilo jim hlavně to, že po opravách nezachováme kamennou hráz. Sešli jsme se proto s lidmi z petičního výboru a projektant jim vysvětloval, že je potřeba rybník především zpevnit a zabezpečit a jinak to udělat nejde,“ řekl starosta Jablonného v Podještědí Petr Sadílek a doplnil, že přesto lidem slíbili, že se pokusí v průběhu stavby najít způsob, jak vyhovět jejich požadavku o zachování hráze. „Řekli nám, že za těchto podmínek tedy petici dělat nebudou. To však nedodrželi,“ upřesnil Petr Sadílek.

V Jablonném vyčíslili škody po povodni v srpnu 2010 na zhruba 50 milionů korun, velká voda zničila některé mosty a lávky, poničila kanalizaci v Postřelné, koupaliště nebo právě hráz a most u Markvartického rybníka. Na ten chystali místní ještě před povodní projekt na jeho celkovou revitalizaci. Chtěli rybník především odbahnit a postavit v jeho středu ostrůvek s nově vysazenými keři a stromy. Úpravy to byly především ekologické, měly pomoci ochránit vzácné živočichy a vodní rostliny, které se v rybníce nacházejí.

Nyní přepracovaný projekt řeší také opravy hráze a mostu. Náklady na jeho realizaci se oproti původním zhruba 40 milionům vyšplhaly na 50, finance chtějí místní sehnat z operačního programu životní prostředí.

Peníze nejsou jisté

„Když jsme do projektu museli zahrnout i opravy škod po povodních, chtěli jsme ho rozdělit. Odbahnění a ostrůvek bychom financovali z operačního programu životní prostředí, rekonstrukci mostu a hráze zase z ministerstva pro místní rozvoj. Nakonec jsme ale zůstali jen u žádosti do operačního programu životní prostředí, protože peníze z dvou dotačních titulů se nedají příliš slučovat. Pokud dotaci získáme, z městského rozpočtu bychom hradili zhruba pět milionů korun,“ upřesnil Petr Sadílek.

Nyní sice probíhá výběrové řízení na realizaci úprav v Markvartickém rybníku, jistotu, že dotační peníze získají, ale zdejší lidé nemají.