Kolem půl desáté přijal operační důstojník v České Lípě na lince 158 telefonát, v němž neznámý mužský hlas upozornil, že v budově České spořitelny zanechal bombu. Svou výhrůžku doplnil o informaci, že výbušný systém exploduje v odpoledních hodinách.

„Okamžitě jsme informovali příslušné pracovníky banky, kteří vydali pokyn uzavřít budovu. Na místo se dostavil pyrotechnik a psovod se služebním psem cvičeným na vyhledávání výbušnin a rovněž policisté pořádkové služby. Ti provedli důkladnou prohlídku objektu,“ popsala českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Vzhledem k tomu, že anonym varoval před výbuchem v odpoledních hodinách, policisté provedli v objektu dvě prohlídky.

„Jedna se uskutečnila hned po oznámení a druhá proběhla v odpoledních hodinách. V obou případech byl výsledek negativní, policisté žádný výbušný systém nenašli. Po třetí hodině tak mohla být budova České spořitelny opět zpřístupněna veřejnosti,“ doplnila Ivana Baláková.

Podle ní nyní policisté intenzivně pátrají po neznámém autorovi planého poplachu. Po jeho dopadení bude šprýmaři sděleno obvinění pro trestný čin šíření poplašné zprávy, kdy mu hrozí pobyt za mřížemi až na jeden rok či peněžitý trest.

Podobný planý poplach uzavřel budovy České spořitelny a Komerční banky koncem září. I tehdy anonym vyhrožoval výbušným systémem, který měl být v obou objektech. To však policejní prohlídka nepotvrdila.