Pomáhají postavit na nohy sociálně slabé Ralsko, jehož část lavíruje na hranici mezi sídlištěm a ghettem. Pro město v bývalém vojenském újezdu vymysleli rozsáhlý sociální plán, jehož body společně s radnicí postupně naplňují.

Teď o spolupráci s vládní Agenturou pro sociální začleňování uvažuje také Nový Bor, druhé největší město na Českolipsku. Jeho situace není tak hraniční jako v Ralsku, ale právě v Novém Boru žije početně významná komunita romské menšiny a v roce 2011 tu po mačetovém útoku hrozily sociální nepokoje. Novoborská radnice ale zvažuje, že by spolupráci s Agenturou využila i v jiném směru.

„Aktuálně k řešení na našem území je například zaměstnávání osob dlouhodobě vedených v evidenci úřadu práce, zdravotně handicapovaných, zajištění prostupného bydlení pro všechny cílové skupiny od bezdomovců po mladé rodiny s dětmi," uvedla Stanislava Silná, místostarostka Nového Boru. „Kvalitní sociální bydlení s registrovanými sociálními službami již naše město poskytuje, ale chybí nám peníze na rekonstrukci objektu ubytovny v Severní ulici," dodala.

Prospěch všem

Značný prostor ke spolupráci nabízí podle vedení města i oblast vzdělávání. Snahy o to, aby se společně vzdělávaly úplně všechny děti bez ohledu na jejich zdravotní stav, sociální, kulturní a rodinné zázemí, nemusí být jen záležitostí škol a jejich vedení. Nový Bor by uvítal, kdyby se rozjela spolupráce napříč všemi směry, například s poradenskými zařízeními, s orgány sociálně-právní ochrany, s neziskovými organizacemi, s rodinami a podobně. O něco podobného se ostatně v Novém Boru už dlouhodobě snaží třeba sdružení Rodina v centru.

„Problematikou sociálně vyloučených se zabýváme dlouhodobě, ale pomoc vládní agentury by mohla usnadnit financování našich vizí v této oblasti." Jaromír Dvořák

Jak zdůraznil novoborský starosta Jaromír Dvořák, veškeré aktivity jsou plánovány tak, aby byly ku prospěchu všem obyvatelům obce, přestože se primárně odvíjejí od potřeb sociálně vyloučených obyvatel obce. „Město Nový Bor se již nyní snaží systematicky řešit tuto problematiku a pomoc vládní agentury by mohla značně usnadnit financování jak investičních, tak neinvestičních vizí města," řekl Dvořák.

Pokud by se Nový Bor s Agenturou pro sociální začleňování na spolupráci dohodl, byly by jednotlivé úkoly rozplánovány do období tří let. Město Nový Bor zamýšlí zapojit do tohoto koordinovaného přístupu především školy, úřady, zaměstnavatele, nadace a občanská sdružení, i neziskové organizace. Ve městě nebo pro více obcí by po celou dobu působil lokální konzultant Agentury.

„Nemáme kouzelný proutek, který by fungoval na všechny problémy, nevyřešíme vše a hned. Úspěch stojí a padá na partnerech a na kvalitě spolupráce," uvedl Jakub Švec z Agentury pro sociální začleňování.

Spolupráce s Agenturou byla nabídnuta letos v únoru všem obcím Libereckého kraje na prezentaci v Liberci.

Agentura pro sociální začleňování funguje od roku 2008, je jedním z odborů Sekce pro lidská práva při Úřadu vlády ČR.

Smyslem a cílem její práce je poskytovat podporu obcím v procesu sociální integrace a propojovat subjekty veřejné správy i neziskového sektoru na místní úrovni tak, aby spolupracovaly při sociálním začleňování. Cílem je zlepšení kvality života pro všechny obyvatele obce, nejen pro sociálně znevýhodněné.