Tehdy totiž v měsíci srpnu uzavřelo město Nový Bor nájemní smlouvu se soukromou společností, která měla stejný název jako oficiální škola, avšak byl to úplně jiný subjekt. Společnost vlastnil tehdejší ředitel sklářské školy Pavel Zatloukal.
Nájemní smlouva se vztahovala na nebytové prostory v areálu sklářské školy, které společnost získala od města do svého nájmu za pouhých padesát korun ročně za metr čtverečný. Nájemník, tedy společnost vlastněná ředitelem sklářské školy začala tytéž prostory pronajímat škole, a to za několikanásobně vyšší nájemné.
Na tento případ upozornil po letech anonymní pisatel v internetové diskusi českolipského Deníku.
Podařilo se nám zjistit, že rada města, která je k sepsání nájemní smlouvy kompetentní, tuto smlouvu schválila o tři týdny později než došlo k jejímu podpisu, což nebyl jediný podezřelý fakt na celé věci. Zajímavé na případu je také to, že na úřední desce města, na které podobná rozhodnutí musí město zveřejnit, byla uvedena jako nájemník sklářská škola a nikoli soukromá firma se stejným jménem, která už předtím nájemní smlouvu s městem uzavřela. Na otázku, zda sklářská škola i v současnosti platí bývalému řediteli nájemné, se nikdo z vedení školy vyjádřit nechtěl. Ekonomka školy pouze stroze odpověděla: „Vše je uzavřené. Nebudu házet špínu na bývalého ředitele.“
I přesto, že vedení školy úzkostlivě tají, zda si nadále pronajímá prostory od této soukromé společnosti, se nám podařilo zjistit, že jednu ze sklářských pecí má i nadále v pronajatých prostorách umístěnou. O tom, že škola i nadále nevýhodné nájemné bývalému řediteli platí, svědčí i výrok místostarosty města.
„Nedávno se mě obrátila současná ředitelka sklářské školy, která byla rozčarovaná z toho, že nájemní smlouva, uzavřená za takto podivných okolností, stále platí,“ sdělil novoborský místostarosta Jindřich Mareš.