Trochu léta a exotiky přivál o víkendu do Nového Boru tradiční masopust, který místní slaví už deset let v duchu brazilského karnevalu. Dvoudenní program plný hudby, tance a dobrého jídla přilákal stovky lidí.

Velkolepé zahájení masopustu sledoval vyprodaný sál novoborského kina, kde v pátek začala výstava fotografií z Brazílie a Jižní Ameriky etnografa, spisovatele a cestovatele Miloslava Stingla, jehož snímky jsou v České republice k vidění vůbec poprvé. „Fotografie jsem dělal levou rukou, protože tou pravou jsem točil na kameru. Jezdím na cesty vždycky sám," přiznává Miloslav Stingl, který je ve svých 85 letech plný elánu, má chuť vyrazit na Novou Guineu a chystá knihu. Za svůj humor i temperament si vysloužil potlesk ve stoje.

Legendárního cestovatele přijela osobně pozdravit a popřát mu dodatečně k 85. narozeninám řada významných hostů: cestovatel Jiří Kolbaba, dobrodruh Rudolf Švaříček, režisér Steve Lichtag a z brazilské ambasády Jamyson Costa Araujo. Telefonicky také cestovatel a spisovatel Mnislav Zelený Atapana, geolog Václav Cílek, velvyslanec brazilské republiky George Monteiro Prata.

Cestovatel Miroslav Zikmund připomněl jejich dávné přátelství a také to, že je Miloslav Stingl pánem Bohem obdařený kolibřík, který sbírá nektar z květů roztroušených po dálavách.

Návštěvníci se kochali nejen fotografiemi, ale také ochutnali brazilské speciality: sýrové bochánky Pao di queijo, limonádu z guarany, brazilskou kávu, caipirinhu či jihoamerické víno.

Rytmy Tam Tam Batucady a tanečnice Viviane oděné v kostýmu z ptačích per poté roztančily celý sál. Mimořádný zážitek podtrhlo také unikátní spojení hudby dvou violoncellistek Tara Fuki spolu s Batucadou. Nechyběla ani tradiční brazilská Capoeira.

Samba zněla Borem i v sobotu, kdy do ulic vyrazil masopustní průvod v čele s Novoborskými mažoretkami a bubeníky Tam Tam Batucady. Přestože počasí mělo k tomu v Riu de Janieru hodně daleko, trasu průvodu, ve kterém nechyběly ani spoře oděné tanečnice, lemovaly stovky lidí.

Na náměstí si návštěvníci užili vystoupení tanečního souboru Boráček, mažoretek, zumby i kejklířů a fandit mohli dobově oblečeným lyžníkům, kteří na dovezeném sněhu bojovali u školy o Historickou lyži. Nechyběly tradiční masopustní dobroty jako jitrnice a klobásy nebo teplá medovina.