Akupunktura. Tak pojmenovala studentka novoborské sklářské školy svůj soubor foukaných mís, se kterým uspěla v letošním ročníku Národní ceny za studentský design. Studentka třetího ročníku VOŠ získala jedno ze dvou hlavních ocenění Cenu junior.

„Anežka Müllerová obdržela cenu za rafinovanou hru s dekorem, využívající specifické vlastnosti skleněného materiálu, ale oceněna byla i za propojení optických a haptických efektů, které dílu přidávají na zajímavosti, ale neubírají na užitné kvalitě,“ uvedl Milan Hlaveš, místopředseda mezinárodní poroty a vedoucí sbírek skla a keramiky Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

Do soutěže se letos přihlásilo celkem 256 mladých autorů s 231 pracemi z 12 univerzit a vysokých škol a z 16 vyšších odborných a středních odborných škol.

Prestiž pro školu

Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola v Novém Boru se této soutěže neúčastnila poprvé. „V předešlých ročnících získaly naše dvě již bývalé studentky Nikola Klamtová a Eliška Motlová ocenění Dobrý studentský design 2013 a naše čerstvá diplomantka Kristýna Šabatková Dobrý studentský design 2015,“ říká akademická malířka Stanislava Grebeníčková, která na novoborské sklářské škole vyučuje.

Výsledek letošní soutěže přinesl podle ní škole velkou prestiž, neboť se sešla velká konkurence. Letos se soutěžilo v produktovém, industriálním a dopravním designu.

Oceněné práce budou od příštího týdne až do konce listopadu k vidění na výstavě v pražské galerii Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství na Václavském náměstí.