Naposledy český teplokrevník utrpěl 3 centimetry hlubokou a přes 40 centimetrů dlouhou řeznou ránu na zadní levé kýtě.

„Koně tehdy ošetřil sám majitel, na noze mu zůstala velká jizva. Bylo zřejmé, že ránu způsobil člověk," uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Neznámý pachatel navštívil soukromé pastviny v Kravařích i dříve.

„Provaz měl okolo krku jako obojek"

„Nevím, jak je to už dlouho, ale tohoto stejného koně jsme našli mimo ohradu s utaženou smyčkou okolo krku. Nebyl to dlouhý provaz, ale měl to utažené jako obojek, smyčku měl zaříznutou přímo pod ohryzkem až do živého masa." „Možná půl roku poté jsem našel koně na pastvině s utaženým provazem okolo zadní nohy," popsal muž policii.

Majitel koní z Kravař události policii dříve nenahlásil. Stejně jako muž, který mu s chovem vypomáhá, se zřejmě domníval, že se koně někdo snažil ukrást.

Kůň v důchodovém věku, který se kvůli poškozené noze mimo jiné neměl šanci bránit, padl za oběť neznámému pachateli na soukromé pastvině v Kravařích u České Lípy v noci z pátku na sobotu minulý týden.

Podobný případ hlásí z Heřmanic

Pachatel, po jehož totožnosti policisté intenzivně pátrají, jednal zvlášť nehumánním způsobem. Zvířeti například vrazil do řitního otvoru kůl a v době, kdy mu ještě tlouklo srdce z něj zaživa odřezával maso.

Policie před pachatelem varuje další chovatele koní a žádá při pátrání o spolupráci veřejnost. Podobný případ související s podezřelým svazováním končetin koně, zaznamenala i chovatelka v Heřmanicích u Žandova. Událost z loňského podzimu se však policistům nepodařilo objasnit. Uvedla to mluvčí policie Ivana Baláková. Kůň v Heřmanicích tehdy utrpěl pouze lehčí zranění.