U Máchova jezera se během letní sezony konají různé akce. Jednou z těch již tradičních je Vinobraní v areálu Hotelu Port v Doksech. V letošním roce si ho nenechaly ujít téměř tři tisíce lidí, což je o pět set více než loni.

„Těší nás, že naše vinobraní získává čím dál větší popularitu, že se ho účastní mnoho lidí z Prahy i z dalekého okolí, přesto však toto rozloučení s letní sezonou na Máchově jezeře vnímáme především jako benefici pro naše sousedy a spoluobčany z Doks a Starých Splavů,“ řekl Vladimír Bureš, ředitel hotelu Port.

Specialitou na vinobraní u Máchova jezera je růžový burčák z vinařství Chateau Valtice Vinné sklepy Valtice. Tak jako loni se tento speciálně vylisovaný mok vyprodal během prvních hodin. Tentokrát byl z odrůdy Svatovavřinecké, z Valtic, z viniční tratě Za humny.

Doksy hostily šestý ročník Vinobraní. Nejrychleji byl vyprodaný speciální růžový burčák z Valtic. Zdroj: Hotel Port

Kolem šesté večerní se prodal i poslední litr bílého burčáku z odrůdy Muškát moravský, na který vinaři z Chateau Valtice sklidili hrozny v obci Dolní Dunajovice na viniční trati Kraví hora. Kromě burčáků si návštěvníci užívali také vybraná vína z Chateau Valtice a z Vinařství Kovacs.

Jediná výtka většiny návštěvníků byla na dlouhé fronty a zmatek u směnárny žetonů, které tu slouží jako platidlo. „Většina lidí si zakoupí hned na začátku žetony třeba za tisíc korun, ale nosí je u sebe celý den a tím se bohužel netočí a my na ně musíme čekat,“ zmínil jeden ze zaměstnanců hotelu.

Návštěvníky však díky hezkému počasí ani menší fronty neodradily a užívali si slunné odpoledne se sklenkou v ruce, k čemuž jim hrála cimbálová muzika Fjertůšek. A jak už to bývá, k dobrému vínu patří i dobré jídlo, o které se postaral personál hotelu Port.

Rekordní soutěž

Doprovodný program byl pro malé i velké návštěvníky. Nechyběla soutěž natahování vody koštýřem, ale ani hlavní soutěž pro děti, které se zúčastnilo celkem 446 malých návštěvníků, nejvíce v historii této akce.

Celou atmosféru akce podtrhla možnost se zdarma projet výletní lodí Máj, která během odpoledne provezla přes 1200 pasažérů.