Na tenhle víkend se bude dlouho vzpomínat. Spojení České Lípy a florbalu prolomilo hranici dalších možností a zapsalo se několikanásobně do historie.

Česká Lípa byla poprvé hostitelem akce, na které se představili nejlepší sportovci světa. Česká florbalová reprezentace zase až v České Lípě poprvé v historii vzájemných mezistátních zápasů porazila Švédsko, úřadující mistry světa, a nakonec také poprvé v historii vyhrála celou Euro Floorball Tour.

Šéf unie: Lípa byla dobrá volba

„Neznám nikoho, kdo by na začátku Euro Floorball Tour tipoval, že na konci budeme mít tři vítězství. To, jak to dopadlo po sportovní stránce, naše výborné dojmy z České Lípy ještě umocňuje," uvedl včera pro Českolipský deník Filip Šuman, prezident České florbalové unie.

„Je to asi poprvé, co se Euro Floorball Tour konala v tak malém městě jako je Česká Lípa. Nicméně vloni jsem tady jednal nejen s vedením místního oddílu, ale také s paní starostkou a s panem hejtmanem a zájem všech tří byl natolik obrovský, že mě přesvědčil o tom, že dát pořadatelství EFT do České Lípy bude dobré rozhodnutí. A dnes toho určitě nelituji. Po organizační i sportovní stránce a díky té skvělé atmosféře je vidět, že to byla dobrá volba," dodal Šuman.

Nadšení z turnaje se skvělou náladou panovalo i mezi hráči. „Atmosféra je tady úžasná. Českolipští fanoušci jsou skvělí. Je úplně jedno, jestli jsme hráli proti Švédům nebo proti domácímu týmu, pokaždé tu byla ohromná atmosféra," pochválil hlučné hlediště finský obránce Tatuu Väänänen, severská hvězda, vyhlášená nejlepším hráčem světa za rok 2013.

„Tři góly jsou fajn, ale nejvíc ze všeho mám radost, že jsme vyhráli jako tým před těmi úžasnými diváky," pochvaloval si po posledním zápase český reprezentant Tadeáš Chroust, autor hattricku ve druhé třetině zápasu se Švýcary, která znamenala obrat ve vývoji utkání.. „Vzpomínky na Českou Lípu budu mít dobré. Diváci byli skvělí, všichni jsme si to užili.

ZAJÍMAVOSTI- Do all stars týmu celého turnaje vybrali odborníci hned tři Čechy: Davida Rytycha, Lukáše Veltšmída a Jiřího Curneyho.
- Český národní tým v 1. přestávce nedělního prvního utkání Švédsko - Finsko uspořádal pro skvělé fanoušky autogramiádu.
- Odpoledne také „posloužila" jako místo pro tradiční přijímání nováčků do národního týmu. Ti museli přímo na náměstí T. G. M. na kašně zazpívat národní hymnu.

Zdroj: Youtube
t=43#
- Ve stejném termínu jako v České Lípě probíhala Euro Floorball Tour současně také v dámském provedení ve Finsku. České reprezentantky si ale své mužské protějšky za vzor nevzaly. Na turnaji třikrát prohrály a nezískaly ani bod.